Cumhurbaşkanlığı teşkilatı hakkında, değişiklik yapılmasına dair Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararnameye göre, Cumhurbaşkanı yardımcılığı ve/veya bakanlığa atananların varsa emeklilik veya yaşlılık aylıkları kesilmeyecek. Bu görevlere atanmadan önce veya atandıktan sonra emeklilik ya da yaşlılık aylığına hak kazananlara, talep etmeleri halinde mevcut görevleriyle ilişikleri kesilmeden emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanacakmış.
Yani söz konusu zevat iki, hatta üç maaş alabileceklermiş.
Bu kararname ile cumhurbaşkanımız daha önce kendisinin eleştirdiği çifte maaşı engelleme işini bizzat kendisi delmiş oldu.
Şu günlerde emeklilik olayını yaşadığım için uygulamalara vakıfım.
Ben yaşadıklarımı anlatayım; siz karar verin.
Yaş haddinden emekli olan öğretim üyeleri için yeni kurulan Üniversitelerde 75 yaşa kadar devam etme izni verilmişti. Sonradan çıkarılan bir kararname ile bu kararla devam eden öğretim üyeleri için 2020'de yaş haddine bakılmaksızın işlerine son verilmesi kararı alınmış.
Buna göre en fazla iki yıl için yeni kurulan bir üniversiteye gitmek mümkün ama... İki yılda yeni bir kliniğin kurulması ve oturması mümkün değil. Taşınmaya bile değmez.
OMÜ'de sözleşmeli devam mümkün mü? Evet.. Kürsü-bölüm-fakülte yönetim ve üniversite yönetim kurullarından geçmesi gerekiyor.
Hakkımda tüm bu kurullar oy birliği ile karar verdi. Sağ olsunlar.
Karar, YÖK'e gönderildi. Oradan da olumlu karar geldi ama...
Şartlar şunlar:
Hiç bir şekilde idari görev alamazsınız. Kurullarda oy ve söz hakkınız yoktur. Asistanların tezlerini bile yönetemezsiniz.
Sözleşmenizde yazan miktarın dışında döner sermaye, ek ders, özel muayene geliri alamazsınız. Sözleşmeniz çıplak maaşınızı geçemez.
Diyeceksiniz ki: emekli maaşınızın üzerine sözleşme ücreti...
Yanılıyorsunuz: Öncelikle teklif eden sözleşme ücreti ile emekli maaş arasındaki fark, aylık benzin parasını belki karşılar..
Kaldı ki, sözleşmeli çalışmaya başladığınız zaman..
Emekli maaşınızı alamazsınız. Cumhurbaşkanımız, çift maaşı yasakladı ya....
İki-üç maaş, sadece cumhurbaşkanlığı personeline tanınan bir imkȃn..
Cumhurbaşkanımızın da akademisyenlere karşı pek sıcak baktığı söylenemez...
Emekli ikramiyenizi de unutun. O da dondurulup, sözleşmeden ayrıldığınızda bu günkü rakamlar üzerinden (faiz filan hak getire..) ödenecektir.
Siz olsanız, bu şartlar altında çalışır mısınız?
İnadına teklif ettim..
"Hiç para almadan, mesaiye bağlı olmaksızın, sadece çalışma odamın devam etmesi ve sadece bilimsel çalışmalar yürütmek-gençlere danışmanlık koşulu ile devam edeyim... " (Hemen belirteyim, emekli maaşım ve emekli ikramiyemin banka getirisi teklif edilen meblağın çok üzerinde olacaktı.)
Yasal olarak kabul edilemeyeceği ifade edildi.
Tabii ki, yönetim de kendince haklı idi. Onlar, kendilerine gönderilen emirleri uygulamak zorundalar..
Zaten benim teklifim de düzenlemedeki çarpıklığı vurgulamak idi.
Allah'ın huzuru dışında asla eğilmeyen kafamızı yine dimdik tutarak, Yunusça veda ettik:
"Bu dünyadan gider olduk/Kalanlara selam olsun."
Dudağımızda Namık Kemal'in Hürriyet Kasidesi ile ...
"Görüp ahkamı asrı münharif sıdkı selametten/ Çekildik izzet-ü ikbȃl ile bab-ı hükumetten."