Cari açık büyüyor ve yılsonunda bu gidişle 60 Milyar doları geçerse şaşırtıcı olmaz diye düşünüyorum. Ekonomi maalesef emirle olmuyor. Kendi kuralları içinde çalışıyor ve çok acımasız. Bunun ilk çeyrekteki verileri bu hızla gidersek yılsonu için çok iç açıcı değil. İşte Hürriyet'in verdiği resmi rakamlar:
'Cari açık Nisan ayında beklentilere paralel 5.43 milyar dolar olurken, ilk dört ayda 21.8 milyar dolar olarak gerçekleşti.
MERKEZ Bankası (TCMB) verilerine göre, cari işlemler açığı, bir önceki yılın Nisan ayına göre 1.71 milyar dolar artarak 5.43 milyar dolar olurken, 12 aylık cari işlemler açığı 57.07 milyar dolar oldu.
Reuters'ın 14 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, cari işlemler dengesinin Nisan ayında 5.3 milyar dolar olması bekleniyordu.
TCMB açıklamasında, "Söz konusu gelişmede, hizmetler dengesinden kaynaklanan net girişlerin bir önceki yılın aynı ayına göre 375 milyon dolar artarak 1.47 milyar dolar olarak gerçekleşmesine rağmen, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 1.82 milyar dolar artarak 5.46 milyar dolara ve birincil gelir dengesi açığının 279 milyon dolar artarak 1.49 milyar dolara yükselmesi etkili olmuştur" denildi.
Cari açık Mart ayında 4.8 milyar dolar, geçen yılın Nisan ayında ise 3.72 milyar dolar olmuştu.
TCMB verilerine göre hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 366 milyon dolar artarak 1.12 milyar dolara yükseldi.
Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 269 milyon dolar artarak 1.42 milyar dolar oldu.
TCMB verilerine göre doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 138 milyon dolar artarak 703 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu gelişmede net varlık ediniminin 243 milyon dolar azalarak 160 milyon dolara ve net yükümlülük oluşumunun da 105 milyon dolar azalarak 863 milyon dolara gerilemesi etkili oldu.
Resmi rezervlerde Nisan'da 2.76 milyar dolar rezerv artışı gözlenirken, net hata noksan kalemi Nisan'da 264 milyon dolar oldu.
Türkiye ekonomisi 2018 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4 ile yüzde 7 olan beklentilerin hafif üzerinde büyüdü. Bu yılın ilk çeyreğinde tarım sektörü yüzde 4,6, sanayi yüzde 8,8, inşaat sektörü ise yüzde 6,9 büyüdü. Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 7,4 büyümesi, aynı zamanda dünyanın en yüksek ikinci büyüme rakamı olarak kayıtlara geçti. Hindistan bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,7 seviyesinde olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan büyüme rakamlarına ilişkin, "Dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olmaya devam ediyoruz" yorumunu yaptı.
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2018 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7.2 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 2 artış gösterdi.
KİŞİ BAŞI GELİR 10 BİN 872 DOLAR
Kişi başı milli gelir ise 10 bin 782 dolara yükseldi. 2017 yılsonunda kişi başı milli gelir 10 bin 597 dolardı. (Hesaplama TÜİK'in 2018 nüfus projeksiyonuna göre yapılmıştır.)
Reuters'ın 14 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankete göre GSYH'nin ilk çeyreğinde yüzde 7, yılın tamamında ise yüzde 4.5 büyümesi bekleniyordu.
Türkiye ekonomisi darbe girişiminin ardından hükümetin ekonomiyi canlandırmak adına attığı istihdam ve Kredi Garanti Fonu (KGF) başta olmak üzerine teşviklerin etkisiyle iç tüketim ağırlıklı olarak 2017 yılının son çeyreğinde yüzde 7.3, 2017'nin tamamında ise yüzde 7.4 ile beklentilerin üzerinde büyüme gerçekleştirmişti.
Orta Vadeli Program'da büyüme hedefleri 2018, 2019 ve 2020 yılı için yüzde 5.5 seviyesinde bulunuyor.Diğer taraftan Moody's kısa süre önce Türkiye'nin büyüme tahminini bu yıl için yüzde 4'ten yüzde 2.5'e indirdi.
EN BÜYÜK KATKI ÖZEL TÜKETİMDEN GELDİ
Ekonomistlerin yaptığı hesaplamaya göre ilk çeyrek büyümesine en büyük katkı 6.7 puan ile özel tüketimden geldi. büyümeyi toplam yatırımlar 2.8 puan, kamu tüketimi 0.5 puan yukarı çekti. Net ihracat ise 3.6 puan ile büyümeyi aşağı çeken en önemli unsur oldu.
SANAYİDE YÜZDE 8.8'LİK BÜYÜME
Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan alt kalemlere bakıldığında birinci çeyrekte zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 4.6, sanayi sektörü yüzde 8.8, inşaat sektörü yüzde 6.9 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 10 artış gösterdi.'