Dijital mirasınızı kime bırakacağınızı hiç düşündünüz mü? İnanması zor ama dijital ortamdaki varlıklarımız her geçen gün artarken bunlara ilişkin bir vasiyet de düzenlememiz gerekebilir.
Sosyal medya mecralarını kullanarak sürekli paylaşımlar yaparak var olmaya devam ediyoruz. Peki ölümle birlikte, bu sanal alemde bırakılan verilerin akıbeti ne olacak?
Dünya çapında yaygınlaşan internet kullanımı ile birlikte sosyal ağlar insanların yaşamının bir parçası haline geldi. Dünya genelinde her beş kişiden biri, yani yaklaşık bir buçuk milyar kişi sosyal paylaşım sitelerinden birini mutlaka kullanıyor. Bu duruma çözümler aranıyor ve çözümlerden biri, bir çeşit vasiyet yöntemi oldu. Dev arama motoru Google da, geliştirdiği uygulamayla, kullanıcıların ölümü halinde yapılacakları planlıyor, gizlilik taşıyan ve görülmesi istenmeyen hesapları siliyor. Kullanıcı ölümünden sonra mesaj gitmesini istediği kişileri ve paylaşmak istediği bilgileri kendisi seçebiliyor.
Bazı siteler dijital miras konusunda şifreleri mirasçılara verirken bir bölümü ise bilgiler kişiseldir düşüncesinde ve erişim izni verilmemesi görüşünde. Bu durumda, eğer yakın ailenizden birisi Facebook'ta mevcut olan formlardan birini doldurarak gönderir ise Facebook'a bu durumda iki şey yapılabiliyor. Birincisi hesabın tümüyle kapatılması istenebilir. İkincisi ise, hesabın kapatılmayıp yalnızca çok önemli bilgilerin silinmesi, öneriler/arama sonuçlarında çıkmaması ve yalnızca hatıra olarak onaylanan kişilerce görülmesi ve duvar yazılarına izin verilmesi şeklinde oluyor. Tabi bu form ile birlikte, akraba ilişiğiniz hakkında belge, kişinin doğum/ölüm belgeleri gibi belgeler de isteniyor. Ayrıca indirilebilir bir içerik olarak tüm bilgileri de isteyebiliyorsunuz.
Dijital mal varlıklarının sorumluluğunu üstlenmeyenlerin öldüklerinde bu varlıkları kaybetme hatta akrabalarına ödenmemiş fatura bırakması dahi mümkün.
Genel anlamda toparlayacak olursak dijital miras bırakırken 3 ana alan önem kazanıyor;
1-Bilinç: Tüm internet hesaplarınızın dökümünü yapmalısınız. Böylece sevdikleriniz nerelere bakacağını bilebilmeli.
2- Erişim: İnternet üzerinden kullandığınız tüm hizmetlerde kullanıcı adı ve şifrelerinizin dökümü gerekli. Şifrelerin sıklıkla değiştirebileceği internet ortamında en güncel bilgilerin kayıtlı olması önem taşımakta.
3- İstekler: Öldükten sonra kimlerin hesaplarınıza erişmesini istiyorsunuz? Tüm bu bilgilerin silinmesini mi? Yoksa çocuklarınız tarafından yaşatılmasını tercih ediyorsunuz?
Yaşamımız boyunca biriktirdiğimiz dijital kayıtlar fiziksel kayıtları aşmış durumda. Ölümden sonra bu kayıtlara ne olacağı konusunu dikkate aldığımız bir döneme geldik diyebiliriz. Önümüzdeki nesiller için bu durum daha da belirginleşecek ve dijital varlıkların yönetimi büyük önem kazanacak. Görünen o ki dünyada en karmaşık yapıya sahip olan insan ölüme hem fiziksel hem de sanal dünyada alışmalı.