n
n n Neden yardım zorunluluğu?
n n Bu sorunun cevabını birlikte araştırmamızın gereğine inanıyoruz.
n n Çünkü İslami toplumlarda engelliye yardım konusu yeterince kurumsallaşmasını henüz tamamlayamamıştır.
n n Batılı toplumlarda engelliye yardım, kişilerin insaf ve merhametinden alınarak kurumsallaştırılmıştır. Bir başka ifade ile devlet görevi haline getirilmiştir.
n n Engelliye yardım genelde insanlık, özelde ise Allah’a bağlı kulluk görevidir.
n n İslam dünyasında olması gerekenleri, Batılı toplumlarda öncelikli görmeyi insanlık adına sevindirici fakat, Müslümanlar olarak üzücü buluyoruz.
n n Alimlerimiz İslam dinini; “yaradana kulluk/ibadet, yaradılana şefkat ve merhamet” şeklinde tanımlamışlardır.
n n İnsanların, Allah’a kulluklarının dışındaki eylemlerini şefkat ve merhametle ifade eden, Peygamberi (S.A.V.) ise, “Merhamet etmeyene merhamet olunmaz” buyurduğu bir dinin mensubu olanların engelliyi ihmal etmeleri düşünülemez.
n n “Susayan köpeği, kuyudan çıkardığı su ile sulayan bir kadını cennetine koyan” Allah’ın, “biz kullarını da en güzel surette yarattığını” bildirdiği insanların birbirlerine yardım etmemesi, birbirlerine sahip çıkmamaları son derece üzücü, hatta kahredici olmaktadır.
n n Allah, Kur’an-ı Kerim’de,” köre, topala, sağıra ve zihinsel engelliye” zorluk olmadığını ifade ettiği bunca kullarına yardım etmeyerek toplumsal yaşamlarında zorluk çıkarmak Müslümanın bunlara karşı sergileyeceği davranışlardan değildir ve olamaz da. Allah, onlarca ayet-i kerimelerle çeşitli engellilere bunca toleranslar tanırken, insanların birbirlerine tanımamaları garip olmaktadır.
n n AKS TV. İftar programında konuk ettiğimiz Karadeniz Engelliler Federasyonu Başkanı Selman Saruhan Beyden “ sivil toplum yapılanmasından destek görmediklerini duymak” gerçekten üzücü olmuştur.
n n Bugün ya engelliyiz ya da engelli yakını.
n n Yada “engelliliğe” adayız.
n n Herhangi bir hastalık ya da kaza sonucunda engelli olmayacağımızı kim garanti edebilir?
n n İnsanlar ya doğuştan ya da sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu engelli olmuşlardır. Ve bunların nüfusa oranı civarında yani 10 milyondur.
n n Yarın çocuğunuzun, torununuzun ya da herhangi bir yakınınızın engelli doğmayacağına dair kim güvence verebilir?
n n Engelliliği ortadan kaldıramayız.
n n Ancak, bir Müslüman gibi inanır, düşünür ve yaşarsak bu sorunu gerek bireysel ve gerekse kurumsal olarak çözeceğimize inanıyoruz.
n n Bu konuda belediyelerimize de büyük görevler düşmektedir.
n n İslami bir toplumda “engellilik sorununu” hala çözemedi isek burada sorun inancımızda değil, bizzat kendimizdedir.
n n Önce insan olmak, sonra da Müslüman….
n n Selam ve sevgi ile…
nn
n