n

n

n

n

n Konunun uzmanları, vatandaşlarımız ve HBB’ler (¹) ne zaman ekonomik veriler üzerine yorum yapsa; ithalat rakamları üzerine ayrıca yoğunlaşırlar.İthalatın ekonomimiz üzerine etkisini, cari açığa baskısını dile getirir ve eleştirirler. Oysa gözden kaçırdıkları ve okuyamadıkları bir husus vardır; “Dünya ekonomisindeki değişim ve dönüşüm”.

n

n 11 Eylül olayları ile hızlanan bu değişim ve dönüşüm; etki alanındaki ülkelerin sadece yönetim tarzını ve yönetenlerini değiştirmedi. Başta enerjiye erişim olmak üzere ekonomik kabulleri yeniden yapılandırma sürecini başlattı.

n

n Bu sürece kısaca küresel ekonominin sahaya yayılma süreci diyebiliriz.

n

n Hatırlarsanız, küresel ekonominin en büyük söylemi “Ürün ve hizmetlerin serbest dolaşımı” idi.

n

n 1982 Anayasası ile “Serbest Piyasa Ekonomisini” benimseyerek Karma Ekonomiyi bir kenara bırakan ülkemiz de bu süreci yaşıyor.

n

n Milletlerarası Tahkim Kanunu ile başlayan süreç, AB Uyum Mevzuatları ve Dünya Ticaret Örgütü anlaşmaları ile şekillenmeye başladı ülkemizde.

n

n Kısaca bahsettiğim ülkemiz ve dünya ekonomisinde yaşanan bu süreç çerçevesinde dış ticaret verilerini salt ekonomik veri gibi değerlendirmemek gerekiyor.

n

n Zira günümüz dünyasının ürün ticaretinin % 60’ını ara mallar (²) oluşturuyor.

n

n Bir ülkede üretilen veya lisansı o ülkeye ait olan ürün içerisinde kullanılan birçok ara mal, başka ülkelerde üretilerek ithal edilip nihai ürünün bir parçası oluyor.

n

n Dünya genelinde ithalatın ihracat içerisindeki payı % 40’lara (³) ulaşmış durumda.

n

n Ülkemizde yaygın olarak kullanılmakta olan iPhone telefonlarının tasarımından kullanıcıya ulaşım sürecini analiz edecek olursak “Telefonun tasarımı Kaliforniya’da yapılıyor, parçaları Çin, Güney Kore, Japonya, Almanya ve Amerika’da üretiliyor, ürünün son montajı Çin’in Shenzen kentinde yapılarak kullanıcıların beğenisine sunuluyor”. Ürünün sahibi firmanın merkezi ise Tayvan ın başkenti Taipei de.

n

n Bu ürünün üzerine “Made in the World” yazılmasını kimse yadırgamaz sanırım.

n

n Evet değerli okurlar, dış ticaret verilerini iyi okuyabilirsek küresel rekabet edebilirlik adına ciddi bir fikir altyapısı oluşturmuş oluruz.

n

n Ara mallarda ihtisaslaşıp TİFT (4) anlamında küresel rekabet edebilir düzeye erişebilirsek, ancak değer yaratabilir ve mavi okyanuslarımızı bulabiliriz.

n

n Sağlıcakla

n

n (¹) HBB (Her bir şeyi bilenler),Mak.Müh.Özer ÖZCAN

n

n (²) Pascal Lamy,DTÖ Drektörü

n

n (³) Pascal Lamy,DTÖ Drektörü

n

n (4) TİFT (Teknoloji,İnovasyon,Fiyat,Tedarik),Mak.Müh.Kadir GÜRKAN

n