Geçen hafta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı.
Jeopolitik tansiyonun pik yaptığı, yurt içi ve yurt dışında yansımalarının da görüldüğü gelişmelerin gölgesinde kalan açıklama aslında ekonomi açısından birçok ipucu içeriyor.
Açıklamada ilk gözüme çarpan ; yeni ekonomik programda Cari Açıkla Mücadele önceliğinin yerini Enflasyonla Mücadeleye bırakması. Cari Açıkla Mücadele ikinci sırada. Yapısal Reformlar ve Sıkı Maliye Politikası devam ediyor. Yine büyüme rakamlarında bir revizyon yapılmış. 2014 Yılı için büyüme rakamı yüzde 3,3’e 2015 yılı için yüzde 4’e revize edilmiş.2014 Yılı için enflasyon gerçekleşmesi yüzde 9.4, 2015’te yüzde 6.3, 2016-2017 için ise yüzde 5 lik hedeflenmiş.
Programda İşsizlik Oranı üç yıl boyunca yüzde 9 un üzerinde kalacağı da öngörülmüş. Bu yıl yüzde 9.6 düzeyinde beklenen işsizlik oranının, gelecek yıl yüzde 9.5 e, 2016 yılında yüzde 9.2 ye ve 2017 yılında yüzde 9.1 düzeyine gerilemesi hedeflenmiş.
Cari İşlemler Açığının 2014 ve 2015 yılı için 46 milyar dolar olarak görüldüğü programda 2016 yılı için 49,2 milyar dolar, 2017 yılı için 50,7 milyar dolar Cari İşlemler Açığı öngörülmüş.
Onuncu Kalkınma Planı Dönüşüm Programlarında sırasıyla; Üretimde Verimliliğin Artırılması, İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması, Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi, Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması, İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi, İşgücü Piyasasının Etkinleştirilmesi, Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması, İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirme, Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme, Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim, Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretimi, Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi, Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi, Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm, Sağlık Turizminin Geliştirilmesi, Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm, Temel ve Mesleki Becerileri Geliştirme, Nitelikli İnsan Gücü İçin Çekim Merkezi, Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik, Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması, Yerelde Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi, Rekabetçiliği ve Sosyal Uyumu Geliştiren Kentsel Dönüşüm, Kalkınma İçin Uluslararası İşbirliği Altyapısının Geliştirilmesi yer aldı.
IMF’nin Ekim 2014 tarihinde yenilediği Dünya Ekonomik Görünümü veri setinde yer alan tahminleri ele alıp değerlendiren Mahfi Eğilmez Hocanın ülkemiz ekonomisi ile ilgili hazırladığı tablo ise aşağıda.

src=
 
*IMF nin Türkiye Falı Karamsar Tahminler , Mahfi Eğilmez , http://www.mahfiegilmez.com/2014/10/imfnin-turkiye-fal-karamsar.html#more
Tablodan da anlaşılacağı üzere IMF ülkemizin 2019’a kadar orta gelir tuzağında kalacağımızı öngörüyor. Bu tahminlerin gerçekleşmesi durumunda ülkemizin en büyük 17. Ekonomi olma özelliğini muhafaza etmesi bile sürpriz olur.
Her alanda verimliliği artırmak, katma değeri yüksek ürünler imalatına yönelmek, ithalata bağımlılığı azaltmak ve tasarrufa yönelmek ülkemiz ekonomisinin Orta Gelir Tuzağından çıkışını kolaylaştıracaktır.