Ağustos ayı Türk milleti için çok önemli bir aydır. Çünkü Ağustos ayı Türk milletinin zaferlerle dolu kahramanlık ve diriliş ayıdır. Bu yüzden 30 Ağustos Zafer Bayramını coşkuyla kutluyoruz. Bir şehit yakını olarak 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları etkinlikleri kapsamında tüm yurtta şehitlik ziyaretlerinin yapılmasını önemsiyor ve bekliyorum. Bu yıla mahsus değil, birkaç yıldır Samsun'da 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında Samsun'da şehitlik ziyaretlerinin yapılmadığını takip ediyor ve görüyorum. Bu yılda 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Samsun'da şehitliklerimizin ziyaret edilmediğini bizzat yerinde gördüm. Madem ki şehitlerimize ve gazilerimize minnettarız onlara çok şey borçluyuz öyleyse neden Samsun'da şehitlik ziyaretlerini bu kapsamda yapmıyoruz?

Bayram öncesi olur bayram günü olur, mutlaka şehitliklerimiz şehit yakınlarının katılımıyla protokol tarafından bu kapsamda ziyaret edilmeli ve şehitlerimiz dualarla anılmalıdır. Bu ziyaretlerin 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında artık Samsun'da yapılmıyor olması biz şehit yakınlarını üzmektedir. Samsun'daki şehitliklerimizde yatan kahraman şehitlerimizde başka illerde gerçekleştirilen şehitlik ziyaretlerinin 30 Ağustos Zafer Bayramında Samsun'da yapılmıyor olması nedeniyle garip kalmaktadır.
Samsun'da 30 Ağustos Zafer Bayramı resmi töreni protokol tarafından Atatürk Onur Anıtına çelenk sunumu ile yapıldı. Bir şehit yakını olarak töreni hiç kimsenin davetlisi olmaksızın izledim, saygı duruşunda bulundum. Covit 19 salgını gerekçe gösterilerek kısıtlama getirilen etkinlikler arasında olmayan şehitlik ziyaretlerinin serbest olduğunu biliyordum. Salgın hastalık nedeniyle Samsun'da bazı etkinlikler yapılamadığı için 30 Ağustos Zafer Bayramının içini doldurmak adına şehitlik ziyareti yapılır diye umuyordum. Umduğum şehitlik ziyareti resmi protokol tarafından gerçekleştirilmedi. Atatürk Onur anıtına resmi protokolün çelenk sunumundan sonra kardeşim, Şehit Astsubay İs. Tkns. Kd. Üstçvş. İlhan Hamlı'nın da kabrinin bulunduğu Samsun Asri mezarlıktaki şehitliğe gittim hem dua ettim, hem bekledim. Aslında sadece bekleyen ben değildim. Bu anlamlı günde bütün şehitlerimiz gibi Samsun Asri Mezarlıktaki şehitlikteki şehitlerimizde bir vefa ziyareti bekliyordu. Öyle ki, Samsun'daki şehitlik mezarlık görevlileri tarafından yıkanmış ve protokolün ziyareti için hazır edilmişti. Normal günlerde şehitliğin bu kadar temiz olmasına tanık olamazsınız. 30 Ağustos etkinlikleri kapsamında birileri gelir şehitliği ziyaret eder diye uzun bir süre bekledim. Ne beklediğim süre içerisinde, nede sonrasında protokol gelmedi. Acaba biz şehit yakınları çok mu beklenti içerisine giriyoruz diye kendime sormadan duramıyorum. 30 Ağustos Zafer Bayramı ve şehitlerimiz etle tırnak gibi değil midir? İçinde şehit ve gazi olmayan zafer var mıdır? Bu yüzden şehitlerimize ve gazilerimize çok şey borçluyuz!


Kimseye haksızlık yapıp fazla bir beklenti içerisine girmek istemiyorum. Ama şunu biliyorum ki Türkiye'nin bir çok ilinde 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları nedeniyle anıtlara çelenk sunumu törenlerine ilave olarak şehitlik ziyaretleri de yapıldı. Bu yüzden bir şehit yakını olarak 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında şehitlik ziyaretleri konusundaki hassasiyetim başka yerlere çekilmesin istiyorum. Elbette Zafer Bayramı kapsamında İzmir'de, Çorum'da. Karabük'te; Iğdır'da, Kastamonu'da, Bilecik'te, Gaziantep'te, Kahramanmaraş'ta ve daha bir çok ilde gerçekleştirilen şehitlik ziyaretlerine imrendim. Umuyorum ki önümüzdeki yıllarda salgın hastalıksız günlerde, Atatürk'ün şehri Samsun'da yeniden coşkuyla kutlayacağımız 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri içerisine başka illerde olduğu gibi şehitlik ziyaretleri de dahil edilir. Minnet ve saygıyla andığımız şehitlerimize, gazilerimize ve ziyaretçilerine selam olsun...