Sigaranın insanlık tarihine Kızılderililerin etkisiyle girdiği, 20. Yüzyılın ikinci yarısında da zararı ve bağımlılık yaptığı kesin olarak kabullenildi. Günümüzde ise ölümcül etkisi nedeniyle, dünyadaki en zararlı etkenler arasında ilk sırada yer alıyor.
Türkiye'de sigaradan her 5 dakikada bir insan ölüyor ve günlük ortalama 300 kişi hayatını kaybediyor. Türkiye'de sigaradan yılda ortalama olarak 120 bin kişi ölüyor. Dünya'da ise sigara kullanımı ve bağlı sebeplerle yılda 6,5 milyon kişi hayatını kaybediyor. Sonuçlar ürkütücü.
Ölümler en çok kalp krizi, akciğer kanseri ve kronik bronşitten kaynaklanıyor. En önemlisi de, sigarayı bırakanlarda bu hastalıkların doğurduğu riskler giderek azalıyor. Türkiye'de sigara satın almak için her gün yaklaşık 90 milyon lira harcanıyor. Sigaraya yıllık 30 milyar lira harcama yapılıyor. Türkiye'de 6 yılda içilen sigaranın bedeli, 6 GAP parasına tekabül ediyor.
Türkiye'de gençler arasında sigara içme yaşının 13-15 aralığına indiği, her 10 erkekten birinin ve her 20 kızdan birinin sigara içtiği ortaya çıktı. Araştırmaların sonuçları anne babaların dikkatli olmasını gerektiriyor.
Sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden çok önemli bir problem olduğu, aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, psikolojik ve maddi problemlere yol açtığı bilinirken, sigara tüketiminin gittikçe artması gerçekten ürkütüyor.