15- Gerek Talibanizm ve gerekse Gülenizmin mezhebi bir ekole yönelmelerinden çok salt eylemsellik eğilimleri ön plana çıkmıştır. Gülenizmde bunun en belirgin özelliği toplumun karşısına hizmet olarak nitelendirdikleri işleriyle çıkmaları ve yardımlarını, teşvik amacıyla açık artırmaya benzer bir yöntemle toplamalarıdır.

16- Taliban ve Gülen hareketinin belli bir siyasi planları olmadığı gibi toplumsal sorunlara çözüm sunacak pratik projeleri de yoktur.

Gülen hareketi, toplum içinde açtığı okullar ile öne çıkmıştır. Yoksa sorun çözücü projeleri ile değildir. Bu durum bu hareketin en zayıf noktası olup toplum içinde kolayca silinmesinin en önemli nedeni olacaktır.

17- Haricilerin en önemli özelliklerinin başında kendilerinden olmayan Müslümanlara karşı kin ve intikam duygularıyla hareket etmeleridir.

Benzer özellik Taliban örgütünde de mevcut olup saldırılarının hedefinde hep eski mücahitlerolmuştur. 'Yezid, Firavun vb. gibi adlandırmalar ile aynı durum FETÖ mensuplarında da gözlenmiştir.

18- Gerek Taliban ve gerekse Gülen hareketinin mensuplarının ortak niteliklerinden biri de ağırlıklı olarak fakir ailelerden gelmiş olmalarıdır. Fakirlik kin ve nefretle birleşince; bilinen durumlar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu çocuklar artık ailelerini değil, onları okutup bir yerlere taşıyanlara minnet duymakta ve ölesiye onların emirlerini yerine getirmektedir.

Bunun içindir ki, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle bunların bir kısmı ibadet ehli olup halis dini duygularıyla hareket etmişlerdir.' Alt kısmı ibadet' dediği kısım da herhalde burası olsa gerek.

19- 'Taliban örgütü nezdinde toplum, millet ve ümmet gibi kavramlar hiçbir değer ifade etmez. Meşruiyetlerini halktan almak yerine, kendilerini halka bir meşruiyet kaynağı olarak dayattılar(sunmuşlardır).'

Benzer durum FETÖ'de de görülmüş ve halkın çoğunluğunun benimsediği bir yönetimi sınırlarını kendilerinin çizdiği bir alanda gayrimeşru ilan etmişlerdir. Bir başka ifade ile kendilerini halka meşruiyet kaynağı olarak dayatmaya kalkmışlardır. Bu, son derece önemli bir durumdur.

20- İslam tarihinde Haricilerde olduğu gibi gerek Talibanizm ve gerekse Gülenizm hareketleri toplumların ve yönetimlerin kargaşa dönemlerinde ortaya çıkmışlardır.

Örneğin; Taliban terör örgütü Afganistan'da Rus işgalinin sona erdirilişinin ardından ortaya çıkan kargaşada doğup gelişmiştir.

FETÖ ise 1971 muhtırası, 1980 ihtilali, 28 Şubat ve 27 Nisan muhtıralarından sonra bariz bir şekilde ortaya çıkıp güçlenmiş ve yayılmıştır.

Ayrıca bu örgütlerin sosyal dokunun dejenere olduğu geri ve fakir kalmış bölgelerde ve ailelerde gelecek aradıklarını da biliyoruz.

ÇARE NEDİR?

Çare, bunların üredikleri ortamları temizlemek, istismarlara meydan vermeyecek şekilde sağlıklı din eğitimi vermek, her düzeyde eğitim alan çocuklarımızın barınma ihtiyaçlarını karşılamak, camilere gelen insanlarımızı aydınlatmak ve Milli Eğitim'i sil baştan yeniden dizayn etmek aklımıza ilk gelenler olmalıdır diye düşünüyoruz. Yoksa bu bataklık daha çok mikrop üretmeye müsait gözükmektedir.