31 Mart 2019 tarihinde yerel seçimleri yapacağız.
Yapacağımız bu seçimlerde;
Belediye Başkanlarını ve Belediye Meclisi üyelerini seçeceğiz.
Büyük Şehir Belediyesi statüsünde olmayan illerimizde, İl Genel Meclisi seçimi yapılacak.
Mahalle ve köy muhtarlarını ve azaları seçilecek.
Hepsi bu.
Bu seçimlerin sonuçlarıyla, hükümet değişmeyecek. TBMM üyeleri yenilenmeyecek.
Türkiye'nin genel seçimleri tekrarlanmayacak.
Hepsi hepsi, yerel yönetimlerde ki yöneticiler 5 yıllığına belirlenecek, demokrasi yoluyla, yani sandık sonuçlarına dayandırılan, yetkilendirmeler yapılacak.
Öyleyse yaygınlaştırılmaya çalışılan bu genel seçim havasının anlamı ne?
"Bu seçim, ülkenin bekası için önemlidir".
"Bu seçim, son seçim olabilir" gibi afaki söylemler niye?
Bu seçim, ne "beka" seçimidir, ne de son seçim olur. Bu seçim yerel bir seçimdir.
Bu somut gerçekten hareketle, sorulması gereken soruları biz soralım.
Niye adayları siyasi partilerin yerel örgütleri belirlemez de, genel merkezler, hatta doğrudan Genel Başkanlar belirler? Bunu soralım
Yerel olması gereken siyasi çalışmalar neden merkezileştirilir?
Neden yerelde ki her yer ve her aday; kendi sorunlarını konuşmaz, aday olanların ortaya koydukları çözüm önerilerini tartışmaz, orada yaşayan halkın taleplerine göre geliştirilen projeleri değerlendirmez?
Biz bunları gündem yapalım.
Ve düşünelim.
Yerel siyasetçi neden, genel sorunları tartışarak, tartıştırarak, parti merkezinin ürettiği, klişe çözüm önerilerini yerele uydurmaya ve hemşehrisine yutturmaya çalışır. Ortaya konulan ve de neredeyse tek tip olan garip, uçuk, finansmanı merkezi hükümete bağımlı, başka yerleri, başka başka bölgeleri ilgilendiren projelerle, hemşehrisini, komşusunu ikna etmeye, hatta kandırmaya çalışarak doğrudan oyunu ister?
İşte ben bunu anlamış değilim.
Bu seçim yerel seçimdir. Bu seçim yaşadığımız yerin sorunlarının konuşulacağı, çözüm önerilerinin ortaya konulacağı yerel projelerin tanıtılacağı seçimler olmalıdır.
Ve yerelde ki her seçmen;
"Burayı en iyi ben yöneteceğim.'
"Size en iyi hizmeti ben yapacağım...'
'Doğru ve yerel projelerimle size, özgürce yaşanabilecek ucuz, sağlıklı, huzurlu temiz ve mutlu olacağınız bir yaşam alanı sağlamak için çalışacağım…'
diyeceklere kulak vermeli. Oy tercihini bu kriterleri değerlendirerek yapmalıdır.
Yoksa, benim liderim vaaar... Benim hükümetim vaaar… Benim ideolojim vaaarrr... Benim partim vaaarrrr... Diyenlerle yürüyerek yerelde bir yere varılmaz. Varılamaz.
Dedim ya; yapılacak seçimler yerel seçimlerdir.
Germeye - gerilmeye, ötekileştirmeye- berikileştirmeye, kutuplaştırmaya- çatışmaya, uzaklara bakmaya- Kaf dağının ardındaki çözümlere göstermeye hiç gerek yok.
Bence bu seçim; duygusal tercihlerin yapılacağı bir seçim değil, akılla hareket etmenin ve akla en uygun tercihlerin sonuç olarak hayata geçirileceği yerelleşme bilincini geliştirme yolunda yararlar sağlayacak bir seçim olmalıdır.
Naci Altuncu