n
nn Tersanelerimizdeki yaşanan ölüm ve yaralanmalarla gündemimize gelmişti iş kazaları.
nn
nn Kolay değil yaşanan iş kazalarında erişilmesi güç bir rekorun sahibiyiz “Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü” ülkeyiz”.
nn Kanun yapıcı çalışmalarını yaptı, eksiklikleri olsa da 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nu çıkardı.Kademeli bir geçişi öngören kanunun uygulamaya girmesiyle beraber kamu ve özel sektörün tamamı kanun kapsamına alındı. Yerinde yapılan bu uygulamayla beraber işveren ve çalışan risk analizi, isg uzmanı, osgb gibi tanımları duymaya başladı.Kanunun cezai müeyyideleri sık sık gündeme getirilmeye başlanıldı. HBB’ler (¹) konuşmaya başlamışlardı bir kere, tutabilene aşkolsun.
nn
nn İstenilen ortam yavaş yavaş oluşmaya başladı.Kanunun uygulamaya girmesi ile birlikte İSG (²) Danışmanlık Firmaları ve OSGB (³) Firmaları sayısında Samsun’da ciddi bir artış gözlenmeye başladı.
nn Yaptığı işte yol alamayan, biraz maddi ve sosyal birikimi olan, İSG sektörüne yönelmeye başladı Samsun’da. Tıpkı konut yapım sektöründe olduğu gibi.Kanun yapıcı iş kazalarının çözümüne yönelik çalışmalarını yaparken Türkiye’de yaklaşık 200 adet A Sınıfı İSG Uzmanı (4) olduğunu, ülkemizde 1.500.000 işletmenin faaliyet gösterdiğini, bu işletmelerin 30.000 adedinin ‘Çok Tehlikeli Sınıfta’ yer aldığı gerçeklerini atlamıştı.30.000 adet çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmeye 200 adet A sınıfı İSG uzmanının cevap verebilmesi için günde herhalde 100 saat çalışma yapması gerekiyor.İşin sorumluluklarını ve gereklerini doğru bir biçimde yapanları bir kenarda tutmak kaydıyla, sahada ciddi bir belge ticareti başladı günümüzde.
nn İşverenlerimizi buradan uyarma gereği hissettiğim için bu haftaki köşe yazımı bu konuya ayırdım. İş kazaları ve meslek hastalıkları ile mücadele etmek; sadece insani bir olgu değil aynı zamanda ekonomik bir olgudur. TÜİK verilerine göre ulusal gelirimizin %5’i iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle boşa gidiyor.İşletmenizde birlikte çalışma yapacağınız İSG uzmanı ve OSGB’leri iyi analiz edin, referanslarını ve mesleklerini iyi araştırın, seçtiğiniz rehberin faaliyet gösterdiğiniz sektörde deneyimli olup olmadığını sorgulayın, sadece fiyatlara bakarsanız işin özünden uzaklaşır yasak savan bir konuma yönelmiş olursunuz.
nn Samsun’da 2012 yılında 1.199 iş kazası meydana gelmiş, bu kazalarda 18 çalışanımız hayatını kaybetmiş, 9 çalışanımız ise uzuv kaybı yaşamıştır. Bu veriler kayıt altına alınabilmiş olanlar, bir de iş kazası olarak bildirimde bulunulmayanlar var. Meslek hastalıkları konusuna değinmek istemiyorum zira tarafların bizlere yaşattığı bir toplumsal ayıp söz konusu.Durum böyle iken tarafların ticari kaygılar ile hareket etmesi ne ülkemize ne de kendilerine bir kazanç sağlayacaktır. Her konuda olduğu gibi akılcı ve bilimsel yaklaşımda bulunanlar orta ve uzun vadede kazanan taraf olacaktır.
nn Sağlıcakla
nn (¹) HBB: Her bir şeyi bilenler.
nn (²) İSG: İş Sağlığı ve Güvenliği
nn (³) OSGB: Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri
nn (4) A Sınıfı İSG Uzmanı: Çok Tehlikeli İşletmelere İSG hizmeti veren
nn Bakanlıkça yetkilendirilmiş uzman.
n