n

n

n Milyonları temsil eden politikacılardan, din adamlarından, hukukçulardan, polislerden ve öğretmenlerden başlayarak toplumun her yerinde şiddet sahneleriyle karşı karşıyayız. Ve bu sahnelerden en çok etkilenenler ise – maalesef- çocuklarımız olmaktadır.

n

n Muhafazakar olarak nitelendirdiğimiz kitle iletişim araçları bile söz konusu şiddete aracılık yapmaktadırlar. Aslında benzer duruma büyükler de muhatap olmaktadır.

n

n Kitle iletişim araçları,( yazılı ve görsel) çocukların ve gençlerin sosyalleşmesinde oldukça etkili olsalar da bazen karından çok zarar vermektedirler. Çocuklarımız hayata ilişkin birçok şeyi kitle iletişim araçlarından öğrenip davranış haline getirmektedir. Ancak bunların çoğu telafisi güç zararlar meydana getirmektedir.

n

n Özellikle televizyon aracılığıyla öğrenilen ve davranış haline getirilenlerin başında şiddet ve saldırganlık gelmektedir.

n

n . Birçok araştırma, televizyonun çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkisinin olduğu, onları şiddet ve saldırganlık davranışlarına yönelttiği sonucunu ortaya çıkarmıştır.

n

n Örneğin; Gültekin’in(G.Ü. ,basılmamış Y.Lisans Tezi) yapmış olduğu araştırmada ele alınan bir dizinin 55 bölümünün faaliyet raporunda şu rakamlar ortaya çıkmıştır: 411 cinayet, 152 yaralama, 137 saldırı, 147 dayak, 155 tokat, 175 kavga, 110 işkence, 3 tecavüz, 191 taciz, 145 silahlı çatışma… Yine başka bir araştırmada(www.Kırıkkaleninsesi) bir çocuğun 12 yaşına kadar 13 bin 400 ölüm dahil, 101 bin şiddet olayını televizyonda izlediği ortaya konmuştur.”(Nakil, M.F.Genç,Değerler Eğt.).

n

n Kitle iletişim araçları aracılığıyla yaygınlaşan şiddet ve saldırganlık çevre ve okul şartlarıyla bütünleştiğinde tahmin edilemez “şiddet canavarı” ortaya çıkarmaktadır. Artık bundan böyle öğretmen ve aile çaresiz kalmakta ve aktarmaları gereken değerleri de aktaramıyor, şiddet adeta egemen değer olarak karşımıza çıkmaktadır.

n

n Şiddetin egemen olduğu çevrede yetişen bir çocuğun hayatında üreteceği değerin ne olacağını keşfetmek pek zor olmayacaktır.

n

n Yarın bu çocuğun baba, anne, eş, öğretmen, yargıç, hekim, asker ve bir polis olarak ne yapacağını kestirmek zor olmayacaktır. İşte insanlığın çözmesi gereken ortak sorunlarının başında bu durum gelmektedir. Yarının aydınlık Türkiye’sini inşa etmeye talip herkes çocuklarımızı bu şiddet kıskacından kurtarmalı, kitle iletişim araçları ve özellikle de televizyonlar bu noktada daha hassas davranmalıdır.

n

n Selam ve sevgi ile…

n

n

n

n

n

n

n