Kitap niteliğinde, okunup anlaşılabilecek; düzgün, abartısız, özverili bir insandı… Hepimizde emeği vardı… Çoklarının kıymetini anlayamayacağı, hesap ve kitap yapmadan yaşamış, başka bir dünyaya aitti O… Yıldızlara göç etti… Ayrıldı aramızdan… Işığı bol olsun…
Büyük bir kütüphanesi vardı Ertuğrul Çepni'nin… Teknik konulardaki kitaplarını İTÜ'ye, siyasetle ilgili olanlarını da partisine bağışladılar. Edebi kitaplarından bir seçki de bana göndermişler, sağ olsunlar…
Onlardan birini elime aldım, sabaha kadar bırakamadım…Çok etkiledi beni.
Kırım göçmeni bir ailenin kızı olarak 1914 yılında Bursa'da doğmuş, savaş yıllarının bütün yıkım ve yoksulluğunu görmüş, babası gibi öğretmen olduktan sonra 1936 yılında kurulan A.Ü. Dil, Tarih-Coğrafya Bölümüne girip Almanya'dan kaçıp gelmiş bilim insanlarından dersler alıp, Türkiye'nin ilk Sümer, Hitit, Akad ve Mezopotamya dil ve kültürleri uzmanlarından birisi olarak İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi Çiviyazılı Belgeler Arşivi'nde eşi Kemal Çığ ve arkadaşı Hatice Kızılay ile 31 yıl boyunca Sümer, Akad ve Hitit tabletlerini arşivleyip aynı zamanda da çözümleyen tarih gibi bir kadını… Bir başka deyişle Cumhuriyet tarihinin yaşayan kadın efsanelerinden birini… Bir Eski Çağ tarihçisini… Bugün 104 yaşında olan Muazzez İlmiye Çığ'ı anlatıyordu. Dr. Sedef Kabaş kendisiyle röportaj yapmıştı: 'Muazzam Muazzez' ortaya çıkmıştı.
Neler yoktu kitapta…
Sümerler, M.Ö.3000 yılında yazıyı bulmuşlardı… Kendilerinden sonra gelen bütün uygarlıkları ve dinleri etkilemişlerdi. Tek tanrılı dinleri incelediğimizde ağırlıklı olarak Sümerlerin inanç ve yaşam biçimlerinin izlerini görüyoruz. Mesela Musa'nın On Emir'i Sümerler'de var: Anaya-babaya saygı, öldürmeyeceksin, çalmayacaksın, zina etmeyeceksin…Sümerler kadınları bir tarlaya benzetmişler. Aynı benzetme, Tevrat ve Kur'an'da da var. Tapınağa giderken, dua ederken, kurban keserken temiz olmak gerekiyor. Her üç dinde olan insanın çamurdan yaratılışı Sümerler'de ayrıntılı olarak anlatılmış. Adem'in cennetten kovulması…Nuh tufanı…
Anlatıyor, Muazzez İlmiye ÇIĞ. Tarih Sümerlerle başlar, diyor.
Pek çok konferans ve toplantıya katılan onlarca kitap yazan neşeli, güzel bir bilim kadını 'Muazzam Muazzez' e teşekkür ediyor ve nice sağlıklı bir yaşam diliyoruz…