Yeni kabinede, Talim Terbiye Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, Milli Eğitim Bakanı oldu. Selçuk, ilk değerlendirmesinde "Bilimin, aklın ışığında elimizden gelen bütün gayreti ekibimizle göstereceğiz." dedi.
TED Üniversitesi ve çok sayıda özel eğitim-öğretim kurumunun kuruluşunu da gerçekleştiren, Selçuk,2003-2006 yılları arasında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı yapmış, müfredat reformunu yürütmüş, AB müzakerelerinde de eğitim ve bilim başlığı görüşülürken ülkemizi temsil etmiştir.
Eğitim sistemimizin durumu malum. Yeni bakanı bekleyen, çözülmesi gereken pek çok sorun var. Eğitimin niteliği, sınavlar, lise ve üniversiteye giriş, öğretmen atamaları, vb…
Yapılan araştırmalar , Avrupa Birliği ülkeleri arasında eğitimini en fazla Türkiye'deki gençlerin sonlandırdığı belirlendi. AB İstatistik Ofisi verilerine göre Türkiye'de 18-24 yaş arası her üç gençten biri, eğitimini tamamlamadan okulunu bırakıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ise her iki gençten biri liseyi bitirmeden eğitim sürecinin dışında kalıyor.
Öte yandan, araştırma şirketi Ipsos MORI'nin her yıl düzenlediği Cehalet Endeksi sonuçlarına göre,38 ülkeden 16-64 yaşları arasındaki yaklaşık 30 bin kişiyle yapılan görüşmeler sonucunda en cahillerin bulunduğu ülke Güney Afrika olurken, Filipinler, Hindistan, Endonezya, gibi ülkelerin ardından Türkiye 9. sırada yer aldı…, Araştırmaya katılanlara ülkelerindeki 'cinayet oranı, intihar oranı, terörizm, sağlıklı yaşam, cep telefonu sahipliği, Facebook üyeliği, aşılama oranı,…' gibi konulardaki bilgileri soruluyor.
Ülkemizin eğitim durumu bu.
Sayın Bakanı zor bir görev bekliyor. Eğitimci kökenli bir bakan olması, kendisiyle ilgili beklentileri de yükseltiyor. Umarız, eğitimin kördüğüm olmuş ve herkesin yakındığı sorunlarını çözümleyecek bir performans gösterir…