n
n
n Hayatı ve dünyayı kendi küçük dünyaları ile sınırlı tutanlar, bizi anlamaz .
n
n Dünyada ne kadar insan varsa o kadar da çeşitli düşünce biçimi vardır. Temelde ortak paydaları olsa da her insanın dünyası ve yaşama bakışı değişiklik gösterir. Hiçbirimizin fikri yüzde yüz örtüşmez. Yorum farkımız vardır. Hayatı zengin kılan da budur. Aynı toplumda yaşadığımıza göre meselelere bakışımız birbirine yakındır. Dahanın ötesine ulaşabilen; içinde bulunduğu durumla yetinmeyen insan sayısı çok fazla değildir. Herkes kendi grup psikolojisine göre hareket ediyor.
n
n Demokrasinin filizlendiği, çiçek açtığı toplumlarda her türlü fikir serbestisi vardır. Yeter ki fikrimizi bir başkasına zorla dayatmayalım. Hiç kimse hadiselere bizim gibi bakmak zorunda değildir. Hayatı kendi algılama düzeyimize göre değerlendirme özgürlüğüne sahibiz. Her bireyin düşüncesi önemlidir. Yeter ki kendi tanımlamalarımız başkalarının doğrularına bir sınırlama getirmesin.
n
n Toplumların temel hedefi iyiye, güzele ve doğru olana ulaşmaya yöneliktir. Ekonomik, kültürel ve toplumsal kalkınmanın itici gücünü ifade özgürlüğü sağlar. Kişisel gelişmişlik seviyemiz, toplumsallaşmamızın çimentosudur. Bireysel gelişme olmadan toplumsal gelişme kendiliğinden gelmez. Demokrasinin, insan haklarının ileri seviyeye ulaştığı toplumlarda bireysel ve toplumsal bilinçlenme çok gelişmiştir.
n
n Anlamak, anlaşılmak konuşmakla sağlanır. Çevremizde ve dünyada olup bitenlere dar bir açıdan değil daha geniş persfektifle bakabilmeliyiz. Her türlü toplumsal sorunların çözümüne sorunun bir parçası olarak değil, çözümün bir parçası olarak bakmalıyız.
n
n Kim okurdu kim yazardı
n
n Bu düğümü kim çözerdi
n
n Koyun kurt ile gezerdi
n
n Fikir başka başka olmasa
n
n derken ünlü halk ozanımız Aşık Veysel, insanların farklı farklı düşünmesinin hayatın bir gerçeği olduğunu bize anlatmış oluyor. Bize düşen görev, kendi bakış açımızı ve düşünce gücümüzü dar tanımlamalarla sınırlandırmamak olmalıdır.
n
n
n
n Ömer PAMUK
n
n
n