Sayın okurlarım;
Gülsan meselesine dair yazım gazeteniz Haberde yayınlandı.
Bunun üzerine telefon ile mesajlar ile bana ulaşan Samsunlular:
''İşin ciddiyetini ve ehemmiyetini anladık '' diye sözlerini bitirdiler.
Ben yıllardır bir kural benimsemişim bilebildiğim kadarı ile elbette araştırma yapmak koşulluyla:
''Eğriye Eğri; Doğruya Doğru '' diyebilmeyi önemsiyorum.
Ama ne zamandan beri, tüm belediyeler ve maliye ile ilişkimi kestikten sonra. Yani özgür olduktan sonra. Ülkemde meslektaşlarım asla özgür değillerdir. Onlar da ne zaman devlet ile her türlü ilişkiyi keserler işte o zaman özgür olurlar. Bilhassa ve özellikle; belediyeler ve maliyeden.
Anlayan anlamıştır.
Sevgili Mazhar Başoğlu benden sonra ki İmar Müdürüdür. Yani bu Gülsanın belediye adına, devlet adına sorunlarını çözen ekipte olduk.
Gülsanla ilgili ilkyazımda kamu alanı olan stat yerinin ticarete, fiili ve plan raporu ile ticaret olan Gülsan sanayi sitesinin ise, park kullanımına dönüştürmeyi savunan Samsun belediyesinin mahkemeye gönderdiği savunma gerekçe yazısından bahsetmiştim.
Sayın Mazhar Başoğulu '' işin özü bu '' diye yazdı.
Bu konuda fazla iddialı olmayacağım. Çünkü işin başından beri böyle bir kurgu ile plan değişikliğine gidildiğine dair elimde belge yoktur. İnanmak da istemem.
Fakat sade vatandaş, canı yayan vatandaş bu yönde kurgulamaya ve konuşmaya devam ediyor.
Ayrıca misafirlere ve gazetecilere bu alanın önünden söylenen rencide edici sözler, basına yansımıştı.
İşin duygusal ve kurgu yönünü burada keseyim.
Gerek bilirkişiler ve gerekse de Samsun Büyükşehir Belediyesin savunma görüş yazısında vurguladığı Samsun için, bölge için, Canik için imar planı yapım düzenleme standartlarına göre bu bölgede daha fazla ticaret alanına ihtiyaç olduğu gerçeğini herkesin kabul etmesi gerekir.
Esasında siz okuyanları mesleki terimler ve rakamlarla sıkmak istemiyorum. Burada gazete makalesi yazıyorum. Mahkemelere bilirkişi raporu veya akademik yazı yazmıyorum.
Kim ne derse desin Samsun'un imar planı yapılaşma hedeflerini ve kentsel alan plan kullanım kararlarının 1980 Metropol İmar planı belirlemiştir.
Bu plana göre. Planın hedeflerine uygun yapılması zorunlu olan etaplama uygulama imar planlarına göre. Gülsan Küçük Sanayi alanı olarak biline yaklaşık 500x500 metrelik saha geçici bir süre için dondurulmuş küçük sanayi alanıdır. Plan notları ile bu konu açıklığa kavuşturulmuş tur.
İLERDE SAMSUN'UN GELİŞMESİNE İHTİYAÇLARINA GÖRE BÖLGESEL İŞ MERKEZİ DÂHİL TİCARET ALANI OLARAK ÖNGÖRÜLMÜŞTÜŞTÜR.
He türlü kentsel hizmet ticareti, parakente ticaret, toptan ticaret, teşhir vbb, konut ile kirletici sanayi ve sanayi haricinde servis alanları yapımına imkan veren plan kararları verilmesi plan notu ile hüküm altına alınmış idi.
Peki, ticaret alanları için ne yapıldı?.
İmar planında ticaret ve bölgesel iş alanı öngörülen alanın bir kısmı Kuzey Yıldızı isimli toplu konut alanına dönüştürüldü.
Dedim ya, sizleri rakamlara boğmayacağım. Ne kadar ticaret alanı azalması olduğu da hesaplanır. Diğer taraftan Canik önce belde e daha sonra İlçe yapıldı. Bu nedenle çok ciddi oranda imar planı kararı ile nüfusun artması öngörüldü. Fakat ticaret alanları konuta dönüştürülerek azaltıldı. Yani ters orantılı bir durum söz konusudur.
Bütün bu yanlışlıklar ve ters kararlar bilirkişilerin gözünden kaçmadı.
Ben de uzun yıllar bu konuda bilirkişilik yaptım.
Allah sizi inandırsın ki; işlemleri inceleyince her türlü niyetler sırıtır. Belgelendirdiğimiz durumlarda raporlara intikal eder.
İlkyazımda Gülsan Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifinin, aslında bir Samsun Belediyesi kuruluşu olduğunu özellikle ifade etmiştim.
Esnafa ve yurt dışında çalışan vatandaşımıza bu alanı Samsun belediyesi reklam ettiğini de vurgulamıştım..
Devlete vatandaşın savgısının bir sebebi de '' devleti yöneten idarelerin sürekliği esası '' olduğunun altını çizmiştim.
Şimdi vatandaş hatırlıyor ben de zamanın memuru olarak biliyorum. Vatandaş yakınıyor:
'Beni bu kooperatife ilerde çocuklarına, torunlarına çok değerli mülk edineceksin diyerek üye olarak davet ettin. Şimdi de yeşil alan olan ( stat ) yeri ticaret benim sitemi ise yeşil alan yapacaksın öyle mi ? ''
İşini ve sözünü bilmez bazı seçilenler Gülsan esnafı için '' rantiyeci '' nitelemesi yaptığını da duymuştum.
Hayır, Samsunlu, yukarda Allah var; Bu alanda mülk edinenler küçük birikimlerini kullanarak zorlanmışlardır. Ben tanıklarından birisiyim. Diğerleri de zamanın samsun belediyesi Emlak işleri müdürü ile belediye avukatı Sayın Saim Günaydın'dır.
Ayrıca tekrar yazayım Ali Rıza bey caddesi kenarında ki dükkanlar belediye yapmıştır. Yüzüncü yıl bulvarı kamulaştırma bedelleri karşılığı ilgili yasa gereğince bir nevi hakedişine karşılık verilmiştir.
Devam edeyim, belediyenin mülkü olan birkaç parsel de 1982 yılında sıkışan belediye tarafından müşterisi ikna edilerek, yani davet edilerek belediyenin istediği bedelle satılmıştır.
Değerli okuyanlar;
Ben plancılığım esnasında hassas bir çevreciyim. Yeşil hastasıyım. Mesela bu alan tam olarak boşken ve de mülk değerleri düşükken, mesela 1960 yılında imar planını ben yapmış olsaydım.
Eski Osmanlı dönemi hipodromu tekrar buya koyardım.. Yani tüm Mert ırmağı taşkın koruma alanını park yapardım
Ama devlet 1960 yılında plan yapmış bu alanı küçük sanayi öngörmüş. Bu plan gereğimce Samsun Belediyesi Mert ırmağından itibaren tüm alanlara önce birinci KSS , sonra ikinci KSS sitesini organize ederek yaptırmıştır. Bu iki sanayi sitesi devlet kredisi ile zamanında yapıldı . Daha sonra da Gülsan sanayi sitesini Belediye organize etmiştir. Devlet kredisi alınmamıştır.
Belediyeleri yönetenlerin kulaklarına küpe olsun ki::
Bir alanda planlı veya plansız yapılaşma gerçekleştikten sonra artık başka bir kullanıma dönüştürmeniz çok zordur.
Çünkü bu alanda artık insan var. Geçim sıkıntısı var.. Hedeflerler, planlar, rüyalar var.
Peki, kötü fiziki çevre devam etsin mi diyorsun? diye bana asla sormayınız.
Binalar iki türlü eskir biri fonksiyonel eskime diğeri fiziki eskimedir.
Bu iki konu mimarlık ve şehircilik öğrencilerine özellikle öğretilir.
Gülsan Sanayi Sitesi binaları hem fonksiyonel ve hem de fiziki eskimeye uğramıştır.
Zaten 1980 imar planında bu durumu öngörmüştük. Bu nedenle 2005 yılı sonra belediyesi tarafından yeni yapılanma şartları ile ticarete dönüştürülmesi hedeflenmişti.
Zaten Samsun Büyük Şehir Belediyesi 2005 yılında Nazım İmar Planı düzenleyerek ticaret alanı plan kararı vermişti.
Bu tarihte aslında vatandaş ile Samsun BŞB si arasında çok büyük oranda görüş farkı yokken, birden bire 2014 yılından itibaren durum değişmişti.
Ne oldu, nasıl oldu, niçin oldu, ne yapılmalı konuları bundan sonraki yazılarımda yer alacak
Hoşçakalın