n İnsan hayat serüveninde yalnız değildir. Bir toplum içinde varlığını sürdürür. İnsanın hafızası olduğu gibi toplumların da hafızası vardır. İnsan bilinci sayesinde nedenlerin nedenlerini sorgular; araştırır. Bunu yaparken düşüncesini zenginleştirir. Kendi ufkunun ötesinde bir yol olduğunu bilir.
nn Toplumlar elde ettiği maddi ve manevi değerleri korur. İnsanlarla birlikte toplumda da bilinç oluşur.
nn Geçmiş dendiğinde insanın aklına yaşanmışlık gelir. İster istemez geçen zamanla birlikte yaşlılık söz konusudur. Oysa gelecek dendiğinde gençlik gelir. Yaşanmamışlıklar; beklentiler gelir. Bu sebepten “geçmişin bilinci kadar yaşlı, geleceğin düşüncesi kadar gencim” denmiştir.
nn Her şey kendini yeniliyor. İnsan da… Yenilenmeyen, her neyse, orada ölüm vardır. İnsanların ve toplumların her alanda kendini yenilemesi ve değer üretmesi gerekir. Üretilen bu değerler toplum tarafından muhafaza edilerek geleceğe taşınır. Nihayet insan ölümlüdür. Bu nedenle bin yıllar ötesine ancak nesilden nesile yarattığı bu değerleri toplum taşıyabilir.
nn Öyle bir çağda ve zamanda yaşıyoruz ki; her saniye yeni yeni bilgiler yaratılıyor. Yaratılan bu bilgiler, tarlaya atılan tohum gibi bire yüz veriyor. Bu sebepten; toplum olarak bilgiyi bilmenin tekliğine değil; sınırsız açılımına koşmalıyız.
n