Türkiye Cumhuriyeti  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı  diğer görevleri yanında Şehit yakınlarının ,gazilerimizin ve yakınlarının bağlı olduğu onların sorunlarıyla ilgili ve görevli  bir Bakanlıktır. Bakanlık bünyesinde ' Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü' bulunmaktadır. Bu yüzden şehit Yakınları ve Gaziler  kendileri ile ilgili sorun ve taleplerini  çözülsün diye bu bakanlığa zaman zaman  iletmektedir. İstiklal Savaşı, Kore ve Kıbrıs Gazileri (Muharip Gaziler)'ne ödenen  ama kendi içinde  eşit ödenmeyen adeta kör düğüm olmuş bir şeref aylığı konusu vardı. Bununla ilgili mağdur olan  Muharip Gazilerimiz ilgili Bakanlığa zamanında bir soru yöneltmişler. Bakanlığın  İnternet sitesinde sıkça sorulan sorular  sayfasında o soruyu   ve verilen yanıtı  aynen okuyalım.

"Soru 57: Muharip gazilere ödenen Şeref Aylığının sosyal güvencesi olan ve olmayan şeklinde bir ayrımla ödemesinin nedeni nedir?"

    Yanıt:  "İstiklal Savaşı, Kore ve Kıbrıs gazilerimize (Muharip Gaziler) 06.03.2007 tarihine kadar 5750 gösterge rakamının her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilen memur maaş katsayısı ile çarpılmasından bulunacak miktarda eşit şekilde ödenen maaşlar, bu tarihte yapılan düzenleme ile sosyal güvencesi olmayanlara ödenmekte olan tutar, asgari ücretin net tutarına yükseltilmiştir. Konu gaziler arasında bir ayrımcılık değil, şeref aylığı dışında hiçbir geliri  olmayan gazilerimizin daha iyi şartlarda hayatlarını idame ettirmeleri amaçlanarak yapılan bir düzenlemedir." Buradaki haksızlık ve eşitsizlik açık ve net bir şekilde görüldüğü halde minareye kılıf uydurulmuş , bu yanıtla da eşitsizlik görmezden gelinmiştir.

  İstiklal Savaşı, Kore ve Kıbrıs gazilerimize (Muharip Gaziler) 06.03.2007 tarihine kadar az ya da çok ama  eşit bir şekilde ödenen şeref aylığının eşit bir şekilde ödenmesinden, yapılan bir düzenleme ile vazgeçilerek  sosyal güvencesi olmayanlara ödenmekte olan tutar asgari ücretin net tutarına yükseltilerek ödenmeye  başlamıştır. Bakanlık bunu bir ayrımcılık olarak görmese de  biz şehit  yakınları , muharip gaziler, konuyu yakından bilen adaletli ve  vicdanlı insanlar bunun bir ayrımcılık olduğunu değerlendirmiş ve seslendirmiştik. Bende şehit yakını kimliğimle bir köşe yazarı olarak bu konuyu yıllardır köşemde seslendirdim. Çünkü aklın yolu birdir ,hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti Devletinde askere alınırken zengin fakir sosyal güvencesi olan sosyal güvencesi olmayan diye askere alınmamakta, cepheye ya da operasyona gönderilirken bu hususlara bakılmamaktadır. Böyle olunca da aynı koşullarda kendilerine Muharip Gazi unvanı verilenler arasında şeref aylığı ödemesi yapılırken bir eşitsizlik yaratılmışsa, bu bir ayrımcılık olur.2023 seçimleri arifesinde nihayet bu ayrımcılığın sonuna gelinmiştir .Elbette ki bu ayrımcılığın sonuna gelinmesinde Muharip Gazilerimizin hak arayışına önderlik eden başta Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eski Genel Başkanları Merhum Emekli Albay Şükrü Tandoğan ,Emekli Albay Mithat Işık'ın, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Beyazıt Yumuk 'un ve yönetim kurulu üyelerinin emeği, alın teri vardır. Onların sayesinde Şeref Aylığı konusu  T.B.M.M 'de  gündemde olmuş ve yerini korumuştur. Ancak bir de bu mücadelenin taşra ayağı vardır Taşra ayağında bizzat defalarca  şahit olduğum bu mücadelede  Türkiye Muharip Gaziler Derneği  Samsun Şube Başkanı Kıbrıs Gazisi Ahmet Diril'in  ve Muharip Gazi arkadaşlarının üstün gayretleri ve alın teri vardır. Bizzat şahidim konuyla ilgili olarak Türkiye Muharip Gaziler Derneği  Samsun Şube Başkanı Kıbrıs Gazisi Ahmet Diril  ve Muharip Gazi arkadaşları  Ankara'da ve Samsun'da birkaç defa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la , MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'yla iktidar ve muhalefet  partilerine  mensup milletvekilleri ile yasal düzenleme için defalarca  görüşmeler yapmış ve konuyla ilgili dosya takdim etmişlerdir.

     Yaklaşık 17 yıllık bir gecikmeyle de olsa  muharip gazilerimiz mutlu sona kavuşmuştur. Konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin , "Gazilerimize ödenen aylıkları asgari ücret düzeyine çıkarıyoruz. Gazilerimiz arasındaki aylık farklılıklarını da ortadan kaldırıyoruz" demiştir. Konunun takipçisi olan TBMM Milli Savunma Komisyonu ile Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Üyesi Bursa Milletvekili Vahapoğlu, "Aynı şart ve ortamda savaşa katılan gazilerimizin şeref aylığı Mart 2007'de 1005 Sayılı Kanun'da yapılan değişiklik ile yeniden düzenlendi. Bu düzenleme ile şeref aylığı tutarı sosyal güvencesi olanlar ve olmayanlar şeklinde belirlendi. Bu durum gazilerimizi rahatsız etti. Yapılan ödeme maddeten karşılığı olmayan ulvi bir görevin karşılığı olup farklı kategorilere dayandırılmasını anlamak mümkün değildi. Gazilerimizin bu ayrımcılığın sonlandırılması yönündeki taleplerini dikkate alarak harekete geçtik. Konunun hem TBMM'de hem de bakanlıkta ısrarla takipçisi olduk ve Sayın Bakanımız Vedat Bilgin'in duyarlı yaklaşımıyla sorunu çözdük." Dedi. Gelinen bu mutlu sonda bir kez daha gördük ki aklın yolu birdir. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyor, muharip gazilerimize hayırlı olsun diyoruz.