Alfred Nobel, varsıl bir anne ile Ruslar için savaş malzemeleri üreten bir babanın, beş yabancı dil bilecek kadar çok iyi eğitim almış ,kimya alanındaki çalışmalarıyla “dinamit”i bulmuş,rivayete göre insanlık için yarattığı yıkıcı sonuçlarından pişmanlık duyan,devletin kurduğu vakıf aracılığıyla 100 yıldan fazladır adına,bilim,tıp,edebiyat,barış ve ekonomi dallarında ödüller verilen İsveçli bir bilim insanıdır.
2006 yılında ‘Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan Orhan Pamuk’tan dokuz yıl sonra bir başka yurttaşımız Aziz Sancar, Kimya dalında bilim ödülüne layık görüldü.
Orhan Pamuk,aldığı ödülden çok ülkemizle ilgili yaptığı eleştirilerle konuşuldu. Bu yüzden yurtdışında yaşıyor.Allah aşkına, siz Nobel edebiyat ödülü almış,toplumsal ve evrensel sorunlara eleştirel bakmayan bir tek edebiyatçı gösterebilir misiniz?!
Amerika’daki çalışmalarıyla ödül alan Aziz Sancar’ın başarısında ülkemizde aldığı eğitimin önemli katkısı olduğunu söylemesi de dikkat çekti.
Hepimiz, Aziz Sancar gibi devlet okullarında parasız okuduk; ama, şimdi aşağıdan yukarıya eğitimin içinde bulunduğu durum, hiç de iç açıcı değil.
Ülkemiz,sanat,spor,bilim vb alanlarda daha nice ödüllere layık değerler yetiştirebilecek potansiyele sahiptir;biz yetenekli insanlarımızı desteklemek yerine engellemeye kurgulanmış bir mantaliteyi kırabilirsek.
Hem Orhan Pamuk hem Aziz Sancar, bu toprakların yetiştirdiği önemli değerlerdir.
Bölgemizin ve ülkemizin barışa,bu uğurda çalışan insanların Nobel Barış Ödülü aldıkları günleri görmeye çok ihtiyacımız var!..