n
n n Türkiye aydınlarının bazıları, Osmanlı sendromundan bir türlü kurtulamamaktadır.
n n Bu da birçok yanlış ve yönlendirmelere neden olmaktadır.
n n Cumhuriyeti savunan bazı aydınlarımız, savunularını Osmanlı düşmanlığı üzerinden yapmaktadır. Bu durum, kendisinin babasından üstün olduğunu ifade etmeye çalışanın babasını kötülemesine benzer.
n n Örneğin; Cumhuriyet döneminde eğitimde yapılanları anlatabilmek için Osmanlı Devleti döneminin eğitimini ya hiç hesaba katmaz, ya da çağın çok gerisinde olduğunu iddia eder. Hatta okur- yazar oranını vererek bugünkü ile mukayese eder.
n n Her şeyden önce döneme ait okur- yazarlık oranı ile ilgili elimizde sağlıklı bir çalışma yoktur.
n n Ancak , okur oranının çok yüksek olduğu bilinmektedir.
n n Çünkü, Osmanlı döneminde okuma- yazma alfabesi Kur’an alfabesi olması nedeniyle muntazaman hemen hemen herkes Kur’an-ı Kerim’i okurdu. Aynı şekilde herkes de normal her kitabı okuyabiliyordu.
n n Altı yüz yıl (600 yıl) üç kıtada hükümran olmuş bir devlet ne korsan ne de gecekondu- işgalci bir devlet idi.
n n Osmanlı’da “ Saray, Askeri, Askeri Sanat, Askeri Yüksek, Memur Yetiştiren, Sıbyan , Orta ve Yüksek Öğrenim (medreseler) okulları ile yaygın eğitim kurumları “ bulunuyordu.
n n Osmanlı’da en azından “okurluğu” ile “okuma- yazmayı” tabana yayan sıbyan mektepleri( okulları)’nin önemli bir fonksiyonu vardı.
n n Sıbyan okulları, Osmanlı Devleti’ndeki ilk tahsil (öğrenim) kurumları olup 5-6 yaşlarındaki çocuklar buralarda okudukları için bunlara bu ad verilmiştir.
n n Hemen her mahallede en az bir tane bulunan bu okulları; devlet değil, daha çok şahıslar, vakıflar ya da mahalleli tarafından imece usulü ile yapılırdı.
n n Evliya Çelebi, kendi döneminde yalnız İstanbul’da bunların sayılarının 1933 olduğunu söyler.
n n 1905-1906 öğretim yılında Osmanlı Devleti’nin sınırları içinde bulunan usul-ü cedid( yeni yöntemle öğretim yapmak ) üzere öğretim yapan iptidai (ilkokul) okullarından Samsun’da altısı erkek, 39’u karışık olmak üzere toplam 45 adet bulunmaktaydı.
n n Cumhuriyeti ve Cumhuriyet döneminde yapılanları yüceltmek için İle de Osmanlı’yı küçültmek ve tarihi inkar etmek zorunda olmadığımızı düşünüyoruz.
n n Bir başka ifade ile kendimizi yüceltmek için annemizi-babamızı ve ailemizi aşağılamak ya da aşağılatmak zorunda değiliz diyoruz.
n n Selam ve sevgi ile…
n n
n