n

n

n

n

n Ramazan ayındaki oruç, İslamın beş şartından en önemlisi olduğu kadar aynı zamanda İslamı simgeleyen büyük sembollerinden, simgelerindendir.

n

n Oruç, hem kulluk görevimizde hem de insanların sosyal ve kişisel hayatlarında son derece etkilidir.

n

n Ramazan ayındaki oruç, Allah’ın(cc) nimetlerine karşı en önemli bir şükür(teşekkür)dür. Ramazan ayının başka aylardan farkı, bu ayda oruçlu olan için zengin de olsa kuru bir ekmeğin dahi önem arzetmesidir.

n

n Cumhurbaşkanından en fakir Müslümana kadar herkes Ramazan ayında bu kuru ekmeğin kıymetini anlar ve bütün bir gün manevi şükür ile geçmesine vesile olur. Böylelikle oruç, kulluk görevinin en önemli yönü olan şükrün anahtarı olur.

n

n Ramazan orucunun bir başka önemli yönü ise sosyal hayatımıza olan olumlu katkısıdır.

n

n Oruç olmasaydı nefisperest nice zenginler açlığın ve fakirliğin üzücü sonuçlarını bilemez ve yaşayamazlardı. Oruç, fiilen empati yaptırır.

n

n İnsanlar, hemcinslerine ( birbirlerine) şefkat göstermeyebilir. Zenginin zorunlu açlığı, ona şefkat etme eğitimini verir.

n

n Ramazan orucu bir nefis terbiyesidir. Nefis serbestlik ister ve bazen ilahlaşmaya yeltenir. Oruçlu olan kişi nefsin bu özgürlük ve ilahlaşma arzusuna set çeker. Bunun sonucunda da özgür değil, Allah’a (cc) kul olduğunu fiilen anlar. Nefis, Firavunluğunu bırakarak Allah’a(cc) yaklaşır.

n

n Kur’an-ı Kerim, Ramazan ayında indiği içindir ki, Müslümanlar bu ayda Kur’an’la daha çok ilgilenerek onu anlamaya çalışırlar. Kur’an’a yönelmelerine vesile olur. Müslüman bilir ve inanır ki, Ramazanda yapılan amellerin sevabı diğer aylardan daha çoktur. Ramazan , aynı zamanda hayra teşvik ayıdır.

n

n Bu nedenledir ki, bu ayda okunan Kur’an ‘dan ve yapılan ibadet ve hayırlardan daha çok sevap kazanır.

n

n Ramazan ayında Müslümanlar dünyanın her yerinde tek bir ordu gibidir. Tek bir işaretle yemeği keserler ve tek bir işaretle iftar ederler(yemeklerini yerler).

n

n Müslüman olduğunu söyleyenler, adları Ayşe , Fatma, Havva, Ahmet, Mehmet, Hüseyin ve daha başka İslami ve tarihi isim taşıyanlar oruçlarını yiyerek zaruret olmadıkça bu ordunun içinden ayrılmazlar. Dünyada bir, ahrette ise beraber olurlar.

n

n Ramazanı oruç tutanların da , tutmayanların da anlamasının gereğine inanıyoruz. Bu ordudan ve zevkten mahrum olmamak gerekir. İnsan olarak yaşamanın bir anlamının ve sembolünün olmasının gereğine inanıyoruz. Dün ,geçti. Bugün bitmek üzere. Yarın ise yoktur.

n

n Selam ve dua ile…

n

n

n

n

n