Şehirler de tıpkı insanlar gibidir. Onların da ruhları vardır. O ruhlar şehirlerin tarihi ve kültürel dokularının yansımalarıdır. Şehri ve içerisinde barındırdığı insanları yansıtırlar. Şehirlerin kültürel simgeleri ne kadar diri tutulursa mekan-insan yapısı da o kadar varlığını korur.
Şehirler onları ortaya çıkaran ve artık orayla özdeşleşen yapılarla veya bağrından çıkardığı kişilerle anılabilir. Prag dendiğinde Kafka, New York dendiğinde Özgürlük heykeli, Konya dendiğinde Mevlana, Erzurum dendiğinde Nene Hatun'un akla gelmesi gibi. Bunların hepsi o şehirlerin tarihi geçmişini ve orada yaşayanların ortak kültürel dokusunu yansıtan simgelerdir.
Samsun'un her yanında bu şehrin kültürel dokusunu yansıtan oldukça güzel simgeler vardır. Saathane meydanı, Atatürk heykeli, Seydi Kutbiddin türbesi şehir merkezinde ilk akla gelen sembollerdir. Çarşamba'daki Göğceli camii, Bafra'daki Emirza Bey, Havzadaki Şeyh Safi, Ladikteki Seyyid Ahmed-i Kebir, Termedeki Cüneyd-i Bağdadi türbeleri ilk akla gelen eserlerdir. Bu eserler Samsun'un günümüzdeki kültürel dokusunu yansıtan mimari ve dini yapılar arasındalar. Aynı şekilde Fatma Bacı, Yaşar Doğu, Ali Fuad Başgil, Fethi Tevetoğlu, Yıldıray Çınar gibi ebedi aleme irtihal eylemiş örnek şahsiyetler yetişmiştir bu şehirden. Fuar, simit, pide, Çarşamba kasketi ve ayakkabısı, nokul, kıvratma, tirit, pirinç, tütün yakın zamana kadar Samsun denilince ilk akla gelenlerdir. Bu simgeler Samsun'u ve Samsunluyu doğru tanıtan önemli sembollerdir. Bunların yerine konmaya çalışan Amazon, Amisos gibi semboller yerli ve milli değildir, yok olmaya mahkumdur.
Samsun için doğru simgelerin seçilip öne çıkarılması hem bu şehrin gelişimine hem de yeni nesillerin kimlik kazanmasına büyük katkı sağlayacaktır. Tokatlı genç kendini Gazi Osman Paşanın, Erzurumlu genç Nene Hatun'un nesli olarak gururla tanımlarken Samsunlu çocukların kendisine nasıl bir rol model aramasını istersiniz? Bunun Fatma Çavuş, Yaşar Doğu, Ali Fuat Başgil gibi örnek kişiler olması gerektiğini düşünüyorsanız ucube modellerin yok olma zamanı yaklaşıyor demektir. Eğer Samsun dendiğinde Milli Mücadelenin başladığı şehir olarak anılmaktan gurur duyacaksak seneye 19 Mayıs kutlamalarının şanına yakışır olması için herkes üzerine düşeni yapmalıdır.
SAMSUNUN KÜLTÜREL SİMGELERİ
İbrahim TELLİOĞLU
Trend Haberler
Yeşil Peri Absent Fiyat Listesi - Absinthe Fiyatları 2024(Güncel Liste)!
Son Dakika: Deprem Oldu Deprem Nerelerde Hissedildi!
Samsun’a 25 Yeni Okul: Eğitim Yatırımlarında Büyük Adım!
Samsun-Kırıkkale-Ankara Hızlı Tren Projesi İçin İstasyonlar Belli Oldu!
Samsun'un Osmanlı'daki adı neydi? İşte Samsun'un İlk İsmi Ortaya Çıktı
Samsun'da Ne Yenir? Samsun'un Meşhur Yöresel Lezzetleri!