Sarılmak, canlıların bir birlerine karşı sergiledikleri sevgi veya sempatilerini, desteklerini göstermek için kullandıkları bir eylemdir. İnsanların bu şekilde bir birleri ile temasa geçmeleri bir çeşit sosyal anlaşma ya da ilişki kurma biçimidir. İnsanların bir birleri ile olan ilişkilerine bağlı olarak değişen sarılma şekilleri, dokunuşları farklılaşabilmektedir. Ancak, bir gerçek var ki sarılmanın iyileştirici etkisi çok fazladır. Her ne kadar sıradan bir eylem gibi gözükse de negatif duyguların iyileştirilmesi için mükemmel bir etkisi vardır. Küçük bir çocuğa aferin demekle birlikte, dokunmak çocuğa çok daha farklı hissettirecektir. Sevdiğiniz insanlara yanında olduğunuzu ya da onu sevdiğinizi söylerken sarılmak arada ki sevgi ve güven bağını oldukça güçlendirir. Günün yorgunluğunu alan, yaşam içinde ki stresi azaltan sarılma eyleminin hem psikolojik hem nörolojik bir çok pozitif etkisi vardır. Kısacası insanlar arasında ki iletişim için sarılmak çok önemli bir yere sahiptir.
Sarılma duygusal zekayı destekleyici en büyük faktörlerden biridir. Duygusal zeka, bireyin güçlü ve sağlıklı ilişkiler kurmasını, hayatta ki kişisel hedeflerini gerçekleştirici gücü, empati sürecini geliştirici, içsel çatışmalarını düzenleyici hale getirebilme kapasitesidir. Aynı zamanda sarılma anındaki ufak dokunuşlar belirli sinirlerin aktive olmasını sağlamaktadır. Srılma içerisinde ki bu küçük dokunuşlar ''Afferent tensel-c'' adında tensel sinirlerin uyarımı sağlar. Bu sinirler yalnızca tüylü derilerde bulunur. Doğrudan beyin ile kurduğu iletişim endorfin ile bağlantı kurmaktadır. Gün içerisinde yaşanan stres, acı, bunalım durumlarında beyin ve vücüd fazlasıyla etkilenir. Her insan bu durumda stres, ağrı, acının azalmasını ister. Endorfin hormonun bu süreçte salgılanması insan vücudunda rahatlama başlatır. Bu hormonda morfin etkisi bulunur. Bu etki sayesinde insan vücudunda aşırı düzeyde rahatlama ve ağrıları azaltıcı bir etki bulunur. Bu acı kontrol sistemi içerisinde yer alan endorfinler, morfinden kat ve kat güçlüdür. Psikolojik olarak acı hissetme ve fiziksel olarak acı hissetme durumlarında beynin farklı bölgeleri işler. Endorfinler de hem fiziksek hem psikolojik acının dinmesini sağlar. Bu sebeple ağlayan, stresli, öfkeli birine saılmak kişiyi oldukça rahatlatır. Çünkü aynı zamanda endorfinler beynin ödül kısmı ile de ilgilidir. Sarılmak davranışı tam bu noktada tekrarlandırıcı ve rahatlatıcı bir etki yaratır.
Bu kadar önemli bir ihtiyacı sadece tek kol hareketi ile gerçekleştirme şansını gün içinde kaçırmamak önemli. Bol sarılmalı pazarlar diliyorum...