İnsanların amaçlarına göre yaşam stillerine ya da hayattan beklentilerine göre başarı tanımlaması değişmektedir. Bu sebeple başarının tanımını yapmak oldukça zordur. Bu zorluğun getirisi başarının yollarını bulmaya çalışırken kesin bir rota çizememektir. Bu bakış açısıyla bilinen en iyi ol kişinin kendi hayatını ve kendi belliğini en iyi şekilde tanımlaması ve buna göre kendisine bir başarı anahtarı oluşturmaktadır. Bu kadar değişkenin arasında önemli olan ise başarı için doğru insanlar, doğru zaman, doğru yer üçlemesini çok iyi seçmektir.
Küçük bir başarı tanımlaması yapmak gerekirse; sonucunun insanın kendisine faydalı olacağını düşüneceği bir eylemi gerçekleştirebilmektir denebilir. Bu tanımlamadan da anlaşılacağı gibi başarılı olmak için üstün yeteneklere sahip olunmasına gerek yoktur. Önemli olan hangi eylemin neden, ne şekilde, hangi şartlarda gerçekleşeceği ya da gerçekleşebileceğidir.
Başarı asla, talihin iyi olmasına, büyük bir şansa, kadere, tesadüflere, insanın arkasının güç anlamında sağlam olmasına göre gelişip kişiyi bulmaz. Başarı insan enerjisinin sonucunda oluşur. Bu enerjinin nasıl, ne şekilde, nerede, kimlerle ve ne zaman uygulanacağı ise güçlü bir planlamaya bağlı olarak gelişir. Başarının anahtarı öncelikle insanın kendini en iyi şekilde tanımasıdır. Yani, potansiyeli nedir, enerjisini hangi alanlarda, kimlerle en iyi şekilde kullanabilir. Herkes her işi yapmak zorunda değildir. Önemli olan yapacağı işi nasıl yapacağıdır. Başarı bu sayede elde edilir. Başarı için hedef yani planlama ve zamanlama süreçleri iyi hesaplanmalıdır.
Enerjiyi boşa harcamak başarısız bir süreç yaşanmasına neden olacaktır. İnsan enerjisini boşa harcamak hem fiziksel hem psikolojik bir yorgunluktan başka bir getiri sağlamaz. Bunun sonucunda gelen başarısızlık sonucunda ise pes etmek yerine ya da kaldığımız yerden başlamak yerine en baştan başlamak önemlidir. Tekrardan her süreci sağlıklı şekilde kontrol edebilmenin tek yolu en baştan başlamaktır. Başarıya ulaşmak için yolun yarısından yani kalınan yerden başlamak zeminin sağlam olmasına en büyük engeldir.
Kısaca başarı yolları için her ne kadar belirli yollar söylense de, tanımlansa da başarı insanın kendi özelinde olan bir süreçtir. Kendimizi en iyi şekilde tanıyarak doğru yer doğru zaman, doğru kişiler üçlüsüne yeteri enerjiyi harcamaktır. Bunun sonucunda gelen başarı gerçek bir başarıdır.