İnsan yapısı gereği sosyal bir varlıktır. Diğerleri ile ilişki kurmaya, paylaşmaya, iletişime geçmeye tüm yaşamı boyunca ihtiyaç duymaktadır. İnsan erken yaş döneminden itibaren sosyalleşmeyi öğrenmeye başlarlar. Bu başlangıç öncelikle aile beraber gerçekleşir. Hatta bir bebek doğduğu andan itibaren anne ve babasıyla birlikte ilk sosyalleşmesini gerçekleştirir. Sosyalleşme bu bakımdan bir öğrenme süreci içerisinde gerçekleşir. Anne babanın iletişim kurma süreci, çocuğa karşı tutum ve davranışları bireylerin sosyalleşme sürecini etkilemektedir. Bu tüm süreçlerde dikkat edilmesi gereken sosyalleşme için en az iki canlının iletişime geçmesi gerektiğidir. Bu demek oluyor ki sosyalleşme dediğimiz kavramın sosyal medya üzerinden gerçekleşmesi mümkün değildir. Sosyalleşme dediğimiz kavram tamamen yüz yüze, jest ve mimiklerle kurulan bir iletişimdir.
Hayatımızın büyük çoğunluğunu sosyal medya hesaplarında geçirmekteyiz. Takip sayılarımıza göre sosyallik anlayışımız ne yazık ki yeni bir boyut kazanmaktadır. Bu aslında gerçek bir sosyalleşme alanı değildir. İnsan ilişkilerinin yüzeysel, tam olarak hissedilemeyen, duygusal aktarımın tam olarak gerçekleşmediği hiçbir ilişki sosyal değildir.
Sadece sosyal medya hesaplarına fotoğraf atmak için bir yerlere gezmeye giden, fotoğraf çekinmeye çalışmaktan nereyi gezdiğini fark edemeyen birçok insan var. Sadece arkadaşları ile fotoğraf çekinmek ve bu fotoğrafı sosyal medya hesaplarında paylaşmak için buluşan insanlar var. Bu buluşmaların tek amacı sosyal medya olduğu için neredeyse iki kelime etmeden hiçbir iletişime geçmeden evlere geri dönülüyor. Bu durum asla gerçek bir sosyalleşme eylemi değildir. Bu durumlar toplumun temel davranış kalıplarını oluşturmaktadır. Doğal olarak okul ortamının içerisinde ya da arkadaş çevresi içerisinde bireyin öğrenmesi gereken asıl sosyalleşme süreçleri sekteye uğramaktadır.
İnsan olarak yaşamak ve yaşatabilmek adına sosyalleşmeye, iletişim kurmaya muhtacız ve bu sebeple sosyal medya gibi yapay bir iletişim şekli asla canlı iletişimin önüne geçmemelidir.