Şehit yakını olarak elbette “Şehitlerimiz ve yakınları için ne yapsak azdır. Şehitlerimizin yakınları bize emanettir.” Diyen yetkili, yetkisiz herkese inanmak istiyoruz. Ama bazen öyle olaylar yaşıyoruz ki, canımız acıyor ,çokta üzülüyoruz. Bunlar şehit yakınlarına hiçbir şekilde reva görülmeyecek haksızlıklardır. En ağırı en can yakanı  şehit yakınları arasında yasalarla yapılan eşitsizliklerdir. Bu eşitsizlikleri anlamakta ve anlatmakta zorlanıyoruz.

Şehit yakını kimliğimle yıllardır yetkililere bu işi sahiplendiğini ifade edenlere dilimizin döndüğünce en küçük ayrıntısına kadar anlattığımız halde olumlu hiçbir adım atılmamasını içimize sindiremiyoruz. Bizim devletimiz vicdanlı ve vefalıdır. Devletimizi harekete geçirmesi gerekenler sorumluluklarını maalesef yerine getirmiyorlar. Yaptıkları tek şey plaket alışverişi ve methiye düzmeler. Şehit anne ve babaları arasında şehitlerinin  medeni durumuna göre yani evli veya bekar olmalarına göre haklar konusunda ciddi ayrımcılık yapıldığını değerlendiriyoruz. Çünkü canını,kanını,canın dan daha değerli evladını,vatanımızın ve milletimizin bölünmez bütünlüğü uğrunda şehit vermiş her daim yüreği yangın yeri olan bir anne baba için, “Senin şehidin evli olduğu için sana şu şu sosyal hakları vermiyoruz” demek kabul edilebilir bir durum değildir. Devlet şehitlerin evli bekar olup olmadıklarına bakmaksızın tüm şehitlerimizin anne ve babalarına eşit mesafede yaklaşmalı ve ayrımcılık yapılıyor dedirtmemelidir. Ne acıdır ki ,bekar şehidin anne veya babasının bir defa ile sınırlı ÖTV’siz araç alma hakkı varken ,evli şehidin anne ve babasının ÖTV’siz araç alma hakkı bulunmamaktadır. Buradaki hak sadece şehidin eşine tanınmakla birlikte devride mümkün değildir.Aynı şekilde evli şehidin anne veya babasının  TOKİ’den faizsiz  kredi kullanarak ev alma hakkı da yoktur. Evli şehitlerin anne ve babasına reva görülen bu muamele üvey anne ve babaya reva görülen muamele gibidir.Bir şehit yakını olarak  bunu ifade ederken şehit annesi olan ve ömrünün yarısını şehitlikte evladının mezarı başında geçiren söyledikleri  duyulmayan  ama şehit annemizin o kısık  sesini  duyurmak  için çırpınan bir şehit yakınıyım. Kimdir o şehit annesi  o şehit annesinin derdi ÖTV’siz araç almak ya da faizsiz kredi kullanarak TOKİ’ den ev almak değildir. Zaten alacak imkanı da yoktur. Bu yaştan sonra kendi geçimini bile sınırda kıt kanat sağlarken TOKİ’den ev alması da mümkün değildir. Neden ses yükseltiyor ,neden üzülüyor derseniz ayrımcılık yapıldığını ,bu ayrımcılığın rencide edici olduğunu düşünüyor ve şu soruyu muhatapları kimse onlara yöneltiyor. Şehit annesi Bedriye Hamlı ; “Aradan geçen 32 yıla rağmen biz hala şehit annesi olamadık mı ki sizin şehidiniz evli olduğu için ÖTV’siz araç alamaz ,faizsiz kredi kullanarak TOKİ’den evde alamazsınız deniliyor. Siz şehit annesi olsanız bu durumu içinize sindirebilir, rencide olmaz mısınız?Mavi gözlü paşamı yani şehidimi ,ben doğurdum farkında değil misiniz?Unutmayın ki ben şehidimin üvey annesi değilim. Haklarımızı eşitlemek için daha neyi bekliyorsunuz ? “Diyor.

      Evli şehitlerimizin anne veya babaları artık mazeret değil çözüm istiyor. İlgili kurumlar ve ilgili Bakanlıklar daha fazla ayak diremeden evli şehitlerin anne ve babaları ile ilgili hakkaniyetli eşit bir düzenleme yapmalıdır. Böyle bir düzenlemeyi şehit anne ve babalarına kim çok görebilir?

 

 

                              AYHAN HAMLI