Türkiye Cumhuriyeti Devleti her alanda güçlü ve kuvvetli bir devlettir. Hiç şüphesiz şehitlerinin emanetleri arasında hiç bir ayrım düşünmez ve yapmaz. Varsa bir eksiklik veya yanlışlık en kısa sürede o eksikliği, o yanlışlığı  düzeltmek için bütün kurum ve kuruluşlarını harekete geçirir. Biz şehit yakınları böyle biliyor ve böyle inanıyoruz. Anayasa Madde 61 –“ Devlet harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malül ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar.”Diyor. Hiç şüphesiz devletimiz  anayasanın bu maddesine uygun bir çok düzenleme yaparak şehitlerimizin yakınlarına ve gazilerimize şefkatini ve sıcaklığını her fırsatta çıtayı yükselterek  gösteriyor. Buna rağmen düzeltilmeyen ya da bir türlü gündeme alınmayan bazı haklar var ki ısrarla bunlara kör ve sağır kalınıyor.

     Bir şehit yakını olarak bir çok kez ifade ettiğim gibi tekrar aynı konuyu ifade etmekten büyük bir üzüntü duyuyorum. Benim üzüntüm hiç şüphesiz evli şehitlerin annelerinin ve annem olan şehit annesi Bedriye Hamlı’nın üzüntüsü ve sitemidir. Zannedilmesin ki 88 yaşındaki annemin ÖTV ‘sizde olsa ne bir otomobil alabilecek nede TOKİ’den yeni bir ev alabilecek ekonomik gücü var. Her evli şehidimizin annesi gibi annemde evli bir şehidin annesi olarak devletin kendisine ,”senin şehidin evli o yüzden sen şehit annesi olarak ÖTV ödemeksizin otomobil alamazsın” demesinden son derece rahatsız. Bir şehit annesine senin şehidin evli TOKİ’den faizsiz kredi kullanarak öncelikli ev alamazsın demek şehit anneleri arasında ayrımcılık yapmak değil midir? Şehit annesi olan anneme göre bu bir ayrımcılık ,şehit anneleri arasında bu bir ayrım yapmak. Şehit evli ya da bekar olabilir, şehidin medeni durumu bir annenin şehit annesi olmasını farklı kılmaz. Şehit anneleri böyle düşünüyor. Bu işte bir yanlışlık var düzeltilmeli diyorlar. Bunu sadece şehit annesi olan annem söylemiyor, görüştüğümüz konuştuğumuz diğer şehitlerimizin anneleri de bunu söylüyor. Bu yanlışlığı düzeltmesi gerekenler acaba neden bu yanlışlığı düzeltmek için bir şeyler yapmıyor. Herkese soruyoruz şehit anneleri arasında ayrım yapmak yanlış değil mi? (Şehit babaları da aynı yanlışlığı yaşıyor.)Bu işi düzeltmemek için” devletin imkanları belli” diyerek kimse bahane bulmasın. Evli ya da bekar şehit şehittir. Şehit annesi de şehidin medeni durumuna bakılmaksızın şehit annesidir. Şehitlerimizin annelerine başımızın tacısınız diyenler evli şehidin annesine gelince  başımızın tacısınız demekten geri durabilir mi? Devlet  tüm kurum ve kuruluşlarıyla  aynı şefkatle, aynı sıcaklıkla şehitlerimizin annelerini ve babalarını kucaklamasını bilmelidir. Bu noktada geri durmak şehit annelerini ayrıma tabii tutmak hala yanlış değil mi?

     Hepimizi bir anne doğurdu ve büyüttü. Hepimizin çok iyi bildiği bir söz var .Ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar. Yüreği şehit acısıyla yanan annelerimiz arasında ayrım yapmak ne milletimize nede devletimize uygun bir ayrımcılık değildir. Bir şehit yakını olarak bu eksikliğin ,bir yanlışlık olduğunu düşünmek zorundayız. Yanlışlığı bile bile devam ettirmenin yakışıksız olduğunu unutmayalım. Evli şehitlerin anneleri bir yük olarak görülmemelidir. Onlara da bir defaya mahsus ÖTV’siz otomobil alma hakkı verilmelidir. Evli şehitlerimiz de annelerinin alacağı otomobillerin Özel Tüketim Vergisini şehit düşerek bu vatana misliyle ödemediler mi? Burada bir ayrımcılık ve yanlış yok mu?Evli şehitlerin anneleri artık eşitsizlik giderilsin, diyorlar! Haksızlar mı?

      AYHAN HAMLI SAMSUN