Neden II. Abdülhamid?
- Abdülhamid döneminin bugünkü Türkiye'si ile neredeyse birebir örtüşen benzer bir çok olay yaşıyoruz.
- Abdülhamid dönemini anlayamayanlar bugünü hiç anlayamazlar. Çünkü bugünün yıkıcı unsurlarının temel dinamikleri oralardan gelmektedir.
- Abdülhamid Eylül 1842 yılında İstanbul'da doğdu, Şubat 1918de de İstanbul'da öldü.
- Abdülhamid'in babası Abdülmecid, annesi ise Çerkez asıllı Tir-i Müjgan idi. On yaşında annesini kaybedince büyütmek üzere çocuğu olmayan üvey annesi İran asıllı Perestü Kadınefendiye verildi. Perestü, Abdülhamid'i öz evladı gibi sevgiyle büyüttü. Tahta geçtiği zaman Perestü'yü Valide Sultan ilan etmesi , Abdühamid'in de O'na olan sevgi ve saygısını göstermektedir.
- Abdülhamid çocukluğundan itibaren zamanın eğitim-öğretim geleneğine uygun çeşitli hocalardan piano, hat, keman , Farsça, Arapça, Fransızca, Fransız Edebiyatı,, İslami ilimler, Türkçe, Osmanlı Edebiyatı(özellikle hadisten Buhari),Osmanlı Tarihi, spor, süvarilik, askerlik, tarikat((Şazeli) adabı, ve Ekonomi politik dersleri aldı.
Ayrıca marangozluk zanaatını icra etmekteydi.
Bu satırların yazarı merhumun bizzat yaptığı dolaplara İstanbul Müftülüğü yanıbaşında bulunan ve bir zamanlar Sadık Albayrak ağabeyin çalıştığı Şer'i Siciller Arşivin'de tanık olmuştur.
Bu kadar donanımlı bir politikacı günümüzde yoktur.
- Abdülhamid 34 yaşında iken beklemediği bir zamanda Osmanlı Devleti'nin 34. Padişahı ve ümmetin 99. Halifesi sıfatıyla Devlet'in başına geçti.
Devlet içte ve dışta bir çok olumsuzluklarla karşı karşıya idi.
Bir taraftan Panslavist Rusya'nın saldırı hazırlığı, diğer taraftan Avrupa ülkelerinin rahatsızlığı, Osmanlı yönetimindeki Bosna- Hersek, Girit, Sırbistan, Karadağ ve yer yer Ermeni sorunları su yüzüne çıkmaya başlamıştı.
Tıpkı bugünkü gibi herkes ağzını açmış, akan salyalarını temizlemekteydi.
Bu konuda Türkiye'nin de yaşadıklarına bakabiliriz.
Bir de buna içteki iktidar kavgaları eklenince varın siz o günkü devletin durumunu düşünün.
İşte bu düşünceyle selam ve sevgiler… Devamı var inşallah…