Annelerin kısmi(yarı zamanlı) çalışmaları ile ilgili yönetmelik açıklandı.
Buna göre, anneler kısmi çalışma için 1 ay önce işverene başvurmak zorunda. İşveren bu süre içinde cevap vermezse anne dilekçesinde belirttiği tarihten itibaren hakkını kullanmaya başlıyor.
Yönetmelik bazı meslek gruplarını da istisna olarak görüyor. Bu meslek gruplarında işverenin onayı gerekiyor.
Analık izninin bitiren veya üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın - erkek işçilere istekleri halinde çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihe kadar, birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin veriliyor.
Ebeveynlerden birinin çalışmaması halinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamıyor.
Özel sağlık kuruluşlarında mesul müdür, sorumlu hekim, laboratuvar sorumlusu ve sağlık hizmetinden sayılan işlerde, sürekli çalıştıkları için durmaksızın birbiri ardına postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen sanayiden sayılan işlerde,1 yıldan az süren mevsimlik, kampanya veya taahhüt işlerinde, İş süresinin haftanın çalışma günlerine bölünmesi suretiyle yürütülmesine nitelikleri bakımından uygun olmayan işlerde çalışanların ücretsiz izin hakkını kullanabilmeleri için işverenin onayı gerekecek.
Ebeveynlerden izin hakkını kullananların ücretleri, emekliliğe esas olan primleri ve kesenekleri de yarı yarıya azalacağı için işçilerin bu hakkı kullanabilmeleri pek mümkün görünmüyor!.. Eğer küçük çocukları okula başlayana kadar çalışan ebeveynlerinden biri kısmi zamanlı izinli sayılacaksa, onların ücretleri ve sosyal hakları da kesintisiz olarak ödenmeli ve onlara iş güvenliği sağlanmalıdır. Sosyal devlet olmanın gereği de budur.
Aksi halde bu uygulama, işçiler için yarardan çok, yeni hak kayıpları yaratacaktır.