n
n
n
n
n Yıkılan bir imparatorluğun yorgunluğu ve yoksulluğunu devralmışlardı. Kuruluşta yanlarında olanların yıkılışta karşılarına geçişlerini hayret ve acıyla izlemişlerdi. Vatanlarını paylaştıkları insanların bir lokma ekmeği paylaşmaktaki kıskançlıklarını, bir tas suyu vermekten kaçınışlarını ve dahası sırtlarına saplanan hançerlerin acısını hiç unutmadılar. Kara günlerden gelmişlerdi, kara günlere hazırlanmayı bildiler. Küçük çocuklarının, daha doğmamış torunlarının geleceği için boğazlarından kestiler, bir kenara “karınca kararınca” bir şeyler koydular. Çocukları yaşasın diye kendileri hayatlarını doyasıya, en azından hak ettikleri, kazandıkları kadar yaşamadılar.
n
n
n
n Onlar okula gitmemişlerdi, yoktu ki gitsinler, ama evlatlarını bin bir mahrumiyet içinde de olsa okuttular. Gençliklerinde köylerinden dışarıya sadece vatan savunması söz konusu olunca çıkmışlardı, orta yaşlılıklarında çocuklarına daha iyi bir hayat hazırlamak için önce kasabaya, sonra şehre, en sonunda da büyük kentlerin metropollerine gitmekten korkmadılar. Korktularsa da belli etmediler. Çalıştılar, çabaladılar, kentli oldular ve evlatlarına yuva kurdular, iş kurdular, gelecek hazırladılar.
n
n
n
n Onlar kazandıklarını harcamamışlardı, bizim kuşağımız geleceğimizi, hayır sadece kendi geleceğimizi değil evlatlarımızın geleceğini harcayarak ve onları borçlandırarak kazandığımızdan ya da başka bir ifadeyle hak ettiğimizden fazlasını yaşıyor. Cebimizde taşıdığımız elektronik kartlar kazandığımız parayı değil geleceğimizi tüketiyor.
n
n
n
n Kalkınma maceramızın tıkandığı nokta da işte burası. Tasarrufa dayalı değil yatırımlarımız borca dayalı. El kesesinden hovardalığımızın bizi nerelere savuracağını hiç aklımıza getirmiyoruz. Sadece “Viyana’ya giden” Osmanlı var belleğimizde, “Viyana’dan dönen Osmanlı” sanki bir başka milletin ecdadı. Onun macerasından özellikle de ekonomi ve borç konusunda alacağımız çok dersler var. Tarih ders alınmadığı sürece neye yarar ki?
n
n
n
n Bizden öncekileri ben rahmetle ve saygıyla anıyorum. Acaba “geleceklerini tükettiğimiz” bizden sonrakiler ve tarih bizi nasıl anacak?
n