n
nn
nn İnsan yaşarken en yakın çevresinden başlamak üzere değişik toplum kesimleriyle ilişki kurmak zorundadır. Tek başına yaşamak insana özgü değildir. İnsan sosyal bir varlıktır. Sırf bu yüzden çevresiyle devamlı etkileşim halindedir. İnsanı başarıya götüren, büyük işler yapmasını sağlayan bu özelliğidir. Kişi ne kadar çevresiyle irtibat halindeyse diyalog kurabiliyorsa o kadar başarılı olur. Kendi dar çevresinin sınırlarını aşamayan karşıya geçmek için akan suyun durmasını bekleyen anlayışa sahip bir insanın, başarılı olması mümkün değildir.
nn Doğada canlılar içinde ağaçlar sabit kaldıkça kökü toprağın derinliklerinde yol bulur, gelişir, büyür, meyve verir. Bir de boşa dönen değirmen taşı gibi hiçbir şey üretmeyen, başkalarını taklit etmeyi marifet sayan insan tipleri vardır. Böylelerinin başarılı olduğu hiç görülmemiştir. Kendini yetiştirmiş, zamanının algılamalarını iyi okuyan insanın başarılı olma şansı daha yüksektir. Lokomotif değil vagon olmayı baştan kabul eden insanın başarılı olması çok zor görünüyor.
nn “Çevrelerine uymak için kendilerini yontanlar tükenip giderler.”
nn Canlılar içinde en iyi uyum sağlayabilen insandır. Sosyal zekâsı sayesinde çevresine iyi uyum gösterir. Uyumlu olmak başkalarının peşinden körü körüne gitmek değildir. Herkesin bir kişiliği ve fikir düzeyi vardır. Başkalarını taklit ederek başarıya ulaşamayız. Bir konuda kendimizin de söyleyebileceği fikrimiz olmalıdır. Kendine güvenen insan başkalarının uçurtmasına kuyruk olmayı istemez. Onun da söyleyebileceği bir fikri vardır muhakkak.
nn İnsanın ve insanlığın ortak amacı, bireyi ön plana çıkaran anlayışların dünyaya egemen olmasıdır. Yoksa tek düze bir dünyada kim yaşamak ister? Her türlü çiçeğin yetiştiği topraklarda yaşamanın insana verdiği hazzı kim ve ne sağlayabilir? Demek ki bir şeyi istemek yetmiyor. Böyle bir ortamın oluşmasına katkıda bulunmak gerekiyor. Bu bilinçle yaşamak hepimiz için vazgeçilmez bir tutku olmalıdır.
n