n

n

n Yasama, yürütme ve yargı erklerinden birini temsil eden iktidar (hükümet), demokrasilerde önemli bir denge unsurudur. İktidar ya da hükümet, ülke yönetiminin yürütme ayağını temsil eder. Bürokrasi kelimesi Latince kökenli olup Fransızcadan dilimize geçmiştir.

n

n Sözlüklerimiz bürokrasiyi; “ uzmanlaşma esasına dayalı, resmi kurallara göre hiyerarşik olarak düzenlenmiş devlet memurlarının oluşturduğu teşkilat “,

n

n Ya da, “ kamuya ait işlerin ve işlemlerin bir memur kadrosu elinde uzun, güç ve dolaşık yollardan yürütülmesi, şekle ve mevzuata gerektiğinden fazla ve yapılacak işe zarar verecek derecede bağlı kalan çalışma tarzı ve zihniyeti, memur zihniyetinin hakimiyeti, kırtasiyecilik,” şeklinde tanımlarken bürokratı da şöyle anlatır:

n

n Bürokrat,“ Kamu kurumlarında çalışan kimse, memur, devlet işlerinin yürütülmesinde şekle ve mevzuata gerektiğinden çok önem veren kimse, kırtasiyeci.” (Kubbealtı Lugatı,İ.Ayverdi). Bürokrasi, tarih boyunca nice hükümetleri, akabinde de nice devletleri yıkmıştır.

n

n Bazen bürokrasi ve bürokrat; Yunan mitologyasında yakaladıklarını bir yatağa yatırarak kısa gelenleri çekerek uzatan, yataktan taşanları ise kesen bir deve dönüşebilmektedir.

n

n Bunun adı PROKRUSTES’tir. Yani Yunan mitologyasındaki adı Prokrustestir.

n

n Tabir yerinde ise Türkiye’deki bürokrasi budur.

n

n Bürokrasi ve bürokrat, Anayasa’yı değiştirme gücüne sahip bir başbakanı bile rahatlıkla bezdirebilmektedir.

n

n Bürokratik direniş, devletin kendi içinden olduğu için fark edilmesi çok zordur. Ve bu direnişin yasal kılıfı önceden hazırlanmış olur.

n

n Çünkü böylelerinin, parasını aldıkları millete karşı vicdani sorumlulukları da olmaz.

n

n İktidarlar, yiyemedikleri bürokrasinin yemi olmuşlardır.

n

n Zira demokrasilerde bürokrat, kendi başına buyruk değil, siyasi iradenin hukuki yönlendirmesiyle milletinin emrinde çalışan bir hizmetkardır.

n

n Dünyanın hiçbir yerinde parasıyla kendisini köle yapan bir millete ve insana rastlayamazsınız. Kendi başına buyruk bürokrat, parasını aldığı millete efendilik yapmaya çalışan demektir.

n

n Bu durum demokrasi ile asla bağdaşmaz.

n

n Selam ve sevgi ile…

n

n

n