Hele bir 1977'ye gidelim, hele oradan bir anı aktaralım da başlıktaki sözü sonda biraz daha değiştirerek veririz.
Yıl 1977, seçim yılı, hem genel seçimler var hem de yerel seçimler. Kemal Vehbi Gül 1968'den beri belediye başkanı. Önce Adalet Partisi'nden seçilmiş, ikinci seçimini de bağımsız olarak büyük farkla kazanmış. Demokratik Parti'nin kurucuları arasında yer almış ve bir süre sonra da yuvasına yani Adalet Partisi'ne geri dönmüş. Üçüncü seçimine Adalet Partisi rozetiyle katılıyor.
O dönemde Ata Ağabey(Ata Kıral) MHP'nin Samsun il başkanı ben de il sekreteriyim. Merkez ilçe başkanımız da Osman Tüfekçi. Osman Tüfekçi Kemal Vehbi Bey'e yakın, onun kazanmasını istiyor. Yalnız da değil, partide resmi görevi olmamasına rağmen büyük etkisi olan Mustafa Bağışlayıcı Hoca'dan destek alıyor. Osman Bey merkez ilçe olarak aday göstermeyeceklerini bildirdi.
Biz il teşkilatı olarak hop oturup hop kalkıyoruz, partinin adaysız olamayacağını öne sürüyoruz ama anlatmak, dinletmek ne mümkün. Listeyi de ilçe teşkilatları veriyor ya da öyle biliniyor; onun rahatlığı var. 'Feshedelim' dedik ona da genel merkez yanaşmadı.
Kara kara düşünürken kurtuluşu seçim kanununu tekrar okurken bulduk. Kanunda 'il ve ilçe ayrı ayrı liste verirse ilçenin listesine itibar edilir' diyordu. Ayrı ayrı liste verilirse ilçeninki geçerli, anladık, tamam, ama ya ilçe liste vermezse, sadece il liste vermişse ne olacak? Elbet ilin listesi geçerli olacak.
Hemen kolları sıvadık, büyük bir gizlilik içinde çalışmaya başladık. O yılların önemli iş insanlarından biri olan Rüstem Kadıoğlu üzerinden mutabakat sağladık. Rüstem Ağabey, teğmen apoletlerini takmasına on beş gün varken Harbiye'den ayrılmak zorunda kalmış. Talat Aydemir'in 21 Mayıs kalkışmasının bin beş yüze yakın Harbiyeli mağdurlarından birisi olmuş. İstanbul Teknik Üniversitesi'ni bitirmiş, mühendis çıkmış, devlet hizmetinde pişmiş, ayrılmış müteahhitliğe başlamış. Saygın bir ismi var.
Aday oldu ama kazanmak gibi ne bir iddiamız ne de bir hayalimiz var. Başkanlık için on üç, on dört bin oya ihtiyaç var, bizimse tek hedefimiz beş yüz civarındaki oyumuzu bine çıkartmak. Belediye meclisinde de bir üyelik, evet sadece bir üyelik kazanmak, zira hiç üyemiz yok.
Rüstem Ağabey, kaybedeceği baştan belli seçim kampanyası için 1977'in parasıyla kırk bin lira yani iki Murat 124 parası harcadı. Bir üye hedeflediğimiz belediye meclisi için de baştan sona kadar o tarihte tanınan iş ve meslek sahibi insanlardan oluşan bir liste yaptık. Sadece ilk dört sırayı yazmam yeter sanırım. Liste başı Avukat Yusuf Uğurlu, liste ikincisi Mühendis Ömer Karakulluk, liste üçüncüsü Avukat Necati Bulutay, liste dördüncüsü de Avukat İlyas Aktaş'tı.
Rüstem Ağabey kaybetti ama parti bin oy aldı, Necati Ağabey, Ömer Ağabey, İlyas Ağabey kaybetti ama Yusuf Ağabey belediye meclisine girdi.
Büyükşehirde hedefi olmayan, iddia taşımayan ve aday göstermeyen/gösteremeyen hiçbir partinin ilçelerdeki iddialarını kolay kolay gerçekleştirmesi düşünülemez.