Neden ,başka bir gün değil de 19 Eylül Gaziler Günü hiç düşündünüz mü? Sizce bunun bir nedeni yok mu? Elbette bunun çok önemli bir nedeni ve  anlamı var. 19 Eylül 1921’de Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e TBMM tarafından “Mareşal” rütbesi ve “Gazi” unvanı verildi. İşte bu nedenle 2002 yılında yasalaşan bir kanunla 19 Eylül Gaziler günü olarak tarihe geçmiştir. 19 Eylül kahraman Gazilerimizin şeref günüdür. Böyle bir günde devlet ve millet olarak kahraman gazilerimizin yanında olmak gerekir. Hiç şüphesiz kahraman gazilerimizin yanında olmak Atatürk’ün izinde yürümektir. Elbette böyle bir günde her zaman olduğu gibi  devletimiz ve milletimiz gazilerimizin yanındadır. Kuşkusuz 19 Eylül gazilerimize vefa günüdür.

    19 Eylül’ün içinde, başta Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün ,Çanakkale'de, Dumlupınar'da, Sakarya'da göğsünü düşmana siper eden ve bu cennet vatan topraklarını bizlere miras bırakan ve minnetle yad ettiğimiz kahraman İstiklal Savaşı Gazilerimizin kahraman ruhu vardır. O ruh Kore’de ,Kıbrıs’da , güneydoğu’da, Afganistan’da,Suriye’de,Irak’ta ve görev aldığı bir çok ülkede  kahraman  askerlerimizin önce vatan diyerek fedakarlıklarıyla ,özverileriyle her daim destan yazarak canlı tuttuğu gazilik ruhudur. Her 19 Eylül’de bir kez daha o ruhla bizleri şereflendiren kahraman gazilerimizle büyük bir gurur duyuyoruz. O ruh şerefli ve onurlu bir ruhtur. Onlara minnettarlığımız ve borcumuz hiç bitmeyecektir. Onların sayesinde  bayrağımız özgürce dalgalanmaktadır. Onların sayesinde huzur ve güven içerisinde bu cennet vatanımızda yaşıyoruz. Bu az şey değildir. Bunun ne demek olduğunu bulunduğumuz coğrafyada devam eden bir türlü bitmeyen en  kirli ve karmaşık savaşlardan çok daha net görüyor ve anlıyoruz. Unutulmaması gereken gazilerimizin fedakarlıkları ve özverileridir. Eğer bugün bile nerdeyse 100 yaşına merdiven dayamış bir Kore gazimiz tüm cesaretiyle tüm fedakarlığı ile “vatanım ve milletim için gerektiğinde can vermekten şehadet şerbeti içmekten bir adım bile geri atmam” diyorsa tüm değerlerimizin gerçek kıymetini bilelim. Anlaşılan şu :Türk Milleti için gazilik ,şehitlik basit bir şey değil, bu yüzden en çok onlara borcumuz var.

     Görünen o ki, 18 Mart’ta Şehitleri Anma Günü  ,19 Eylül’de Gaziler Günü  her şeyi ortaya koyuyor. Devletimizde, milletimizde vefasını esirgemiyor. Anayasanın ilgili maddesi de bu konuda şehitlerimiz ve gazilerimiz gerçek için bir güvencedir. Her şeyin daha iyisini hak eden gazilerimize ve şehit yakınlarımıza bin kez selam olsun.

                            AYHAN HAMLI