Bu yıl ortaokullardan 1 milyon 200 bin öğrenci mezun oldu. Bu çocuklara LGS kaldırıldı dendi, yerine liselere girişin nasıl olacağı uzun süre tatmin edecek biçimde açıklanmadı. Ardından LGS' den daha kötüsü oldu. Sadece 137 bin kişinin yerleşeceği 'nitelikli liselere giriş' sınavı yapıldı. Son sınıf öğrencilerinin çoğu bu sınava girdiler. Ama hayal kırıklığı yaşadılar.
Milli Eğitim Bakanlığı, 2018 lise yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu Liseleri gibi 'nitelikli liseleri' tercih eden öğrencilerin dışında kalan 1 milyon çocuğun durumu ne oldu dersiniz…
Bu sene ilk kez uygulanan 'evine en yakın okulu tercih' sistemi, öğrencileri ve velileri hayal kırıklığına uğrattı. Binlerce öğrenci "Hiçbir tercihinize yerleşemediniz." ekranıyla karşılaştı.
Çoğu meslek lisesi ve imam hatip lisesindeki 342 bin kontenjan boş kalırken 91 bin 68 öğrenci ise hiçbir okula yerleşemedi. Boş kontenjanlar ve nakiller için, tercihler 17 Eylül'de okullar açılana kadar sürecek. Ama bu kaos bitmeyecek.
200 bin öğrencinin ise tercih yapmadığı görüldü. Yani 300 bine yakın öğrencinin açıkta olduğu bir durum söz konusu. İstemediği okula yerleştirilenleri de kattığımızda bu sayı 500 bine yaklaşacak…
Bunlardan ailesinin ekonomik durumu uygun olanlar özel okullara gidecekler belki. Ancak bu olanağı olmayan on binlerce çocuk için okul hayatı sona erecek ve bu çocuklar sokakta kalacaklar demektir.
4+4+4 sistemine geçildikten sonra ortaokullardan liselere geçişte 2 milyondan fazla çocuğun liselere kayıt yaptırmadığını, ayrıca liselere kayıt olan her üç öğrenciden birinin de okulu bıraktığını biliyoruz.
Üniversite sınav sonuçları da açıklandı. Bir telaş da orada yaşanacak.
Acil olarak, hem liselere, hem de üniversiteye geçişte, tek seçeneğin sınav olmadığı bir sistem geliştirmemiz gerekiyor. Yoksa kaybettiğimiz bizim çocuklar ve bizim geleceğimiz olacak!..
Alpaslan ÇEPNİ
.