Şehitlikle bire bir tanış olalı aradan tam 27 yıl geçti.27 yıl önce 18 Nisan 1992 tarihinde PKK terör örgütünün hain bir pususunda Kars iline bağlı bir ilçe olan Iğdır sınırları içerisinde bulunan Pamuk Geçidi Mevkiinde 4 güzel insan, 4 genç Astsubay sivil ve silahsız oldukları halde hunharca şehit edildiler. O şehitlerden birisi Annesinin mavi gözlü paşası benimde tek kardeşim olan Astsubay İstihkam Teknisyen Kıdemli Üstçavuş İlhan Hamlı'ydı. Şehidimizi 3 gün,3 ayrı şehirde, 3 ayrı hastanenin morgunda misafir ettikten sonra ancak 21 Nisan 1992 tarihinde Samsun ili İlkadım ilçesinde bulunan bize o tarihte Samsun'da şehitlik olarak gösterilen Asri mezarlık şehitliğindeki 49. parselde askeri törenle vatan toprağına emanet ettik.
21 Nisan 1992 tarihine kadar hiç şehit cenazesine katılmamıştım. Halbuki bizim şehidimizden öncede şehitliğe defin yapılmıştı, O şehit cenazelerinin hiç birisini duyduğumu hatırlamıyorum. Sadece Piyade Komando Asteğmen Murat Seven'in şehit düştüğünü ve Samsunda defnedildiğini yaygın bir gazetenin bölge haberleri sayfasında okumuştum. Şehitlikle ve şehitlerimizle gerçek manada tanışmamız şehidimiz İlhan Hamlı'yı Samsun Asri Mezarlıkta cennete uğurladıktan sonra oldu. O tarihten sonra şehitlik ve şehitlerimizle ilgili empati yaptım ve gördüm ki şehitlerimizi ve şehitliklerimizi çok ihmal etmişiz. Şehit ailesi olmayanlar şehitlikleri normal mezarlık gibi görmüş, O şehitlerin sadece ailelerinin değil Türk Milletinin yani hepimizin şehitleri olduğu bilincinden uzak yaşamışız. Samsun Asri Mezarlığında bir şehitlik olduğu ne ailelerimiz, ne de ilk ve orta öğretim tahsilimiz sırasında öğretmenlerimiz tarafından anlatılmadı, Ne acıdır ki ülkemizde devam eden bölücü terörle birlikte şehitlikleri ve şehitlerimizi daha çok ziyaret etmeye başladık. Şehitliklerin ve şehitlerin sadece Çanakkale'de olmadığını da gördük. Aslında başka yerlerdeki şehitlikleri bize hatırlatan da her zaman anlatılan Çanakkale şehitlikleri oldu.
27 yıl önce 1992 yılında Asri Mezarlıktaki şehitlik diye şehitlerimize tahsis edilen o küçük yerin yaklaşık dörtte üçü dolmuştu. Şehitliğin dörtte biri 23 Aralık 1979 tarihinde Ankara yakınlarında düşen uçak kazasında ölen12 kişi ayrılmıştı. Uçak kazasının olduğu tarihte uçakla seyahat edebilecek kadar varlıklı olan kişilerin uçak kazasında yanmış ve kül olmuş bedenleri Asri mezarlığındaki şehitlikte sembolik mezarlara defnedilmiştir. O mezarların hiçbirisinde herhangi bir isim yazmıyor. Ama uçak kazasında yaşamını yitiren 12 yanmış bedenin kime ait olduğu biliniyor. İş kazasında vefat eden belediye zabıtası, belediye elektrikçisi ve devlet demiryolları görevlisi de aynı şehitliğin içerisinde defnedilmiş bulunmaktadır. Doğrusu şehitlik karma bir şehitlik olup, çoğunluk asker ve polisten oluşmaktadır. Zaten Asri mezarlık şehitliğine biz şehidimizin defin işlemini yaptıktan sonra asker ve polis şehidinin dışında kimseye defin yaptırılmadı. Şehitlik olarak gösterilen alan şehitlik olarak sahiplenildi. O yıllarda dilekçe ile Milli Savunma Bakanlığına söz konusu şehitliğin imarı ve bakımı için müracaat ettiğimde Ankara'dan gönderilen görevli mevcut yerde sadece asker şehitlere ait şehit mezarı olmadığı polis şehitlerle birlikte sivillerinde bulunduğu bildirilerek hiçbir işlem yapılmadı. Özet olarak Milli Savunma Bakanlığının belirlediği standartlarda askeri bir şehitlik olmadığı bildirildi. O yıllarda şehit ailelerinin ve şehit derneklerinin şehitliğin korumasız yani etrafının duvarla çevrili olmamasından da kaynaklanan düzensizlikten rahatsızlık duyması sonucunda, Samsundaki belde belediyelerinden toplanan malzeme yardımı ile çevresi, Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla da içerisinde bazı düzenlemeler yapılarak bugünkü hale getirilmiştir. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra şehitliklerin bakımı ve onarımı ile ilgili yeni kanun çıkana ve tüm şehitlikler bir çatı altında toplanana kadar Samsun Garnizon Komutanlığı tarafından görevlendirilen askerler tarafından taleplerimizde dikkate alınarak şehitliğin ve şehit mezarlarının takibi ve bakımı bir bütün olarak çok düzenli ve disiplinli olarak yapıldı. Şimdi ise asker takibini ve bakımını özlüyoruz. Bu görevi devralanlardan aynı disiplini aynı takibi ve bakımı standartlara uygun bir şekilde bekliyoruz. Şehitlikte yapılanların takibinin ve bakımının ehliyetli kişiler tarafından daha dikkatli yapılması gerektiğini görüyoruz. Şehit yakınları olarak sözde takip ve sözde bakım istemiyoruz.
Samsun Asri Mezarlıkta şehitlerimiz için ayrılan alan zamanında amacına uygun kullanılmadığı ve usulüne uygun definler gerçekleştirilmediği için artan bölücü terör olayları ile birlikte Samsun'a çok sayıda şehit gelmesi nedeniyle zamanından önce dolmuş, dar ve plansız bir alana sıkışmıştır. Umarım aynı hatalar Samsun ili İlkadım ilçesi Kıranköy mezarlığındaki geniş alana sahip yeni şehitlikte devam ettirilmez ve yaşananlardan mutlaka ders alınır.