10 Ağustos 2014 tarihinde yapılmış olan CUMHURBAŞKANLIĞI seçiminden sonra Türkiye’nin zihniyet ve buna paralel olarak kurumsal bazda yeni bir yol haritası oluşmuş bulunmaktadır.
Söz konusu yol haritasının ipuçlarını ve ilkelerini 12. Cumhurbaşkanı’nın balkon konuşmasında buluyoruz.
Dünkü yazımızda Türkiye’de oluşmakta olan yeni yol haritasının üç ilkesini verdik.
Bugünkü yazımızda bu yol haritasının ilkelerini vermeye devam edeceğiz.
Madde 4: Türkiye, bundan sonraki dönemde sevgiyi ve barışı esas alacaktır.
Sayın Başbakan’ın; “ Aziz milletime seslendim. Her bir balkon konuşmamda gönül diliyle konuştum. Aziz milletimize her bir seslenişimde akıldan ziyade kalbin ve vicdanın kelimeleriyle seslendim.
İşte onun için bütün kalbimle söylüyorum ki milletimiz içinde 77 milyonun her bir ferdi içinde bu seçimin mağlubu yoktur. Milletimiz içinde bu seçimin kaybedeni yoktur.” İfadeleri farklı görüşlere mensup vatandaşların kucaklaşması gereğine vurgu yapmaktadır.
Mdde 5: Yeni dönemde muhalefet statükocu zihniyetinden kurtulacak, siyaset hesap verebilirliği, şeffaflığı ve temizliği ve uzlaşma zemini inşasıyla öne çıkacaktır.
Sayın Başbakan’ın; “ Kaybeden vardır statüko kaybetmiştir. Elbette vesayet bugün en büyük mağlubiyetini yaşamıştır. Elbette kirli siyaset ve siyaset dışı güç odakları, bugün ibretlik bir ders almıştır.
İnanıyorum ki muhalefet bugünden itibaren politikalarını gözden geçirecek ve yeni Türkiye ile örtüşen bir siyaset tarzı inşa edilecektir. Ancak bize oy vermeyenler bizi onaylamayanlar bizi sevmeyenler bu seçimin mağlubu değildir. Bugün onlar da kazanmıştır. Kardeşlerim gönülden ifade ediyorum. Bugün yeni bir toplumsal uzlaşma sürecini hep birlikte başlatalım diyorum. Eski tartışmaları eski Türkiye de bırakalım istiyorum. Gerilimleri çatışma kültürünü sanal sorunları eski Türkiye de bırakalım istiyorum.” İfadeleri bunun ön şartlarını vermekte ve buna paralel zemini inşa etmektedir.
Madde 6: Yeni dönemde sivil Anayasa çalışmaları yine gündemde olacak ve bunun için gerekli çalışmalar devam edecektir.
Sayın Başbakan’ın ;”Biz her adımda kendi iç muhasebemizi yaptık. Yeni anayasa dedik değil mi?.. Burada bir şey vardı. Uzlaşma kendi inandıklarını karşıya dayatma değildir. 47 maddede uzlaşıldı. Altında imzalar var, daha sonra 60 madde var. Dört siyasi partinin imzası var. Hadi gelin bunu çıkaralım dedik yanaşmadılar. Üzüntüm var, böyle olmaz. Türkiye de muhalefet siyaha beyaz deme sanatı değildir. Onun için inanıyorum ki muhalefet de kendisini çek edecektir.” İfadeleri, Anayasa konusunun Türkiye’deki iktidarın ve muhalefetin gündeminden düşmeyeceğini göstermektedir. Devam umuduyla selam ve sevgiler...