PİSA'da on beş yaşın altındaki çocuklarımızın fen, matematik ve okuduğunu anlama alanlarındaki sonuçları, ortaöğretimimizin içler acısı durumunu ortaya koyarken, lise ve üniversiteye geçişte sağlıklı bir sistemi de henüz bir türlü hayata geçiremedik.Bu nedenle sürekli sınav sistemlerini değiştirmek durumunda kalırken öğrencilerimizin ve velilerinin kafaları da ha bire karışıyoruz.
Şimdi de MEB ve YÖK'ün,üniversitelerin bazı bölümlerine sınavsız geçişle ilgili ortaklaşa bir çalışma başlattıkları öğrendik.
Yeni sistemle,2010 yılında Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olarak iki aşamalı hale getirilen sınavın ilk ayağı kalkıyor. Öğrenciler, YGS'yle yerleşilen programlara sınava girmeden lise diploma puanıyla doğrudan kayıt yaptırabilecek. Yeni sistemin ön lisans ve bazı 4 yıllık lisans programlarında da uygulanması planlanıyor.
Öğrencilerin lise diploma puanları üniversiteye geçişte kullanılacak. Liselerde her yıl merkezi sistemle açık uçlu sorularla yapılması öngörülen bir sınavla hormonlu notların önüne geçilmesi de planlanıyor. Meslek lisesi öğrencilerine kendi alanlarında özel kontenjan ayrılması için de çalışma yapılıyor.
İsteyen öğrenci, LYS'ye girebilecek. Yüksek puanlı lisans programlarına yerleşmek isteyen adaylar, bu sınava girmek için başvuruda bulunacak. Geçmiş yıllarda mezun olanlar da yeni sistemde diploma puanlarıyla ön lisans ve bazı lisans programlarına kayıt yaptırabilecekleri gibi LYS'ye de girebilecekler.
Yeni modelle üniversitelerin bazı bölümlerine sınavsız olarak geçişin 2018'de uygulanması öngörülüyor.
Pek çok lisans programının gözden düşmüş olduğunu düşünürsek, sınavın sadece bazı özel alanlar için uygulanması ve diğer bölümler için öğrencilerin üniversitelere lise başarısına göre sınavsız yerleştirilmeleri olumlu bir uygulama olur kanısındayım…