Hiç şüphesiz şehitlerimiz ve gazilerimiz şükranla andığımız ortak değerlerimizdir. Şehitlerimizi ve gazilerimizi sadece yılda bir gün ya da yılda bir hafta anmıyoruz. Her daim kalbimizdeler unutmuyoruz, unutturmuyoruz. Şehitleri  ve gazileri anma günleri 27.6.2002 tarih ve 4768 Kanun Numarası ile yapılan düzenlemeyle 18 Mart Günü Şehitler Günü Ve 19 Eylül Günü ise  Gaziler Günü İlân Edilmişti. 24.08.2003 tarih ve 25209 Sayılı Resmî Gazete de de 18 Mart Şehitler Günü Ve 19 Eylül Gaziler Gününde Yapılacak Törenler Hakkında Yönetmelik yayımlanmıştır. Buradaki amaç  yılın değişik ay, hafta  ve günlerinde andığımız şehit ve gazilerimizle ilgili yapılacak olan anma ve kutlama  törenlerini bir düzen ve disiplin içinde yapmaktı. Bu kanun ve yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten beri bu anma törenleri de kamu kurum ve kuruluşları tarafından artık bu şekilde yapılmaktadır. Bu demek değil ki şehitlerimiz ve gazilerimiz bu günlerin dışında anılmayacak ,hatırlanmayacak. Elbette şehitlerimizi ve gazilerimizi her zaman minnetle anacağız ve hatırlayacağız ,onlara ziyaretlerde bulunacağız. 

     2002 ve 2003 yılında çıkarılan kanun ve yönetmelikten sonra bundan böyle Ülkemizde 18 Mart tarihinde Çanakkale Deniz Zaferi Kutlaması ve Şehitlerimizi Anma Günü olarak resmi törenler düzenlenmektedir. Yine aynı Kanun ve Yönetmelikler kapsamında 19 Eylül Gaziler Günü olarak kutlanmaktadır .Şehit ve Gazilerimizle ilgili anma törenleri bu kanun ve yönetmelikler kapsamında yapıldığına ve yapılacağına  göre 4 Nisan Deniz Şehitlerini Anma Günü , 14-20 Nisan Şehitler Haftası , 25 Nisan Kara Şehitlerini Anma Günü, 15 Mayıs Hava Şehitlerini Anma Günü programları geniş  katılımlı olarak  ayrıca yapılmayacaktır. Şehitlerimizle ve gazilerimizle ilgili 19 ve 18 yıllık bir  kanun ve yönetmelik yürürlükte olduğuna göre 2021 yılında bile hala  14-20 Nisanı  Şehitler Haftası olarak kutluyor olmak kanun ve yönetmeliklerin gerisinde kalmak değil midir? Madem ki, hala 14-20 Nisan Şehitler Haftası öyle ise resmi törenler düzenlenip şehitliklerimize ziyaretler neden yapılmıyor? Şehitlerimizle ve gazilerimizle ilgili dernek ve vakıflarımız böylesine önemli bir haftada neden etkinlikler düzenlemiyor? Çünkü  Şehitler Haftası olarak açıklanan bu hafta güncelliğini yitirmiş bir haftadır. Öyle olmasaydı şehitlerimizle ve gazilerimizle ilgili dernekler ve vakıflar bu haftanın önemi nedeniyle mutlaka programlar düzenlerdi bu programların içinde resmi kurumlarda olurdu. 14-20 Nisan tarihlerinin Şehitler Haftası olarak hatırlanması bilbordlara kutlama afişleri asılması şehitlerimize saygının çok güzel bir nişanesidir. Böyle bir haftanın anılan kanun ve yönetmelikten sonra resmi olarak yürürlükte olmadığını da hatırlatmak istiyorum. Hala yürürlükte olan böyle bir hafta varmış gibi  bu hafta nedeniyle şehitlerimizi anan Kamu kurumları ve Sivil Toplum örgütleri var. Yanlış anlaşılmasın bu sadece Samsun'da değil, başka şehirlerde ve sosyal medyada da var. O anma afişlerinden birisine şehit yakını kimliğimle Samsun'da Tramvay duraklarında rastladım. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanının adını taşıyan o afişler özenle hazırlanmış ama böyle bir haftanın güncel olup olmadığı araştırılmadan 14-20 Nisan Şehitler Haftası dolayısıyla bilbordlara asılmış. Böyle bir hafta nedeniyle şehitlerimizin saygıyla anılıyor olması elbette takdir edilecek bir duyarlılık ama  böyle bir hafta artık yok ki?  

    Devletimizin, milletimizin bekası için canlarını, gözlerini kırpmadan feda eden tüm aziz şehitlerimiz devletimiz ve milletimiz tarafından her zaman anılmaktadır. En son düzenlenen kanun ve yönetmeliklerden sonra artık 18 Mart tarihinde Çanakkale Deniz Zaferi Kutlaması ve Şehitlerimizi Anma Günü olarak resmi törenler düzenlenmektedir. 25.10.2016 tarih ve 6752 sayılı Kanun ile Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda değişiklik yapılarak 15 Temmuz günü, Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak ilan edilmiştir. Bu kapsamda 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümlerinde de ; tüm Türkiye'de 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma törenleri ve programları düzenlenmektedir. Böyle bir hatırlatma nedeniyle bir kez daha tüm aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum.