Özellikle nakit ihtiyacı bulunan vatandaşlar için kritik önem taşıyan değişiklikten yararlanmak için neler yapılmalıdır? BES toplu ödeme başvuruları nasıl yapılır? İşte detaylar…

2003 yılından itibaren istikrarlı bir şekilde büyümeye devam eden Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yeni bir döneme giriş yapıldı. Devlet katkısı ile birlikte 1 trilyona yakın fon büyüklüğüne sahip olan Bireysel Emeklilik Sistemi’ne 10 milyon vatandaş dahil oldu. Her geçen gün fona katılım artarken; acil nakit ihtiyacı duyan vatandaşlar için kısmi ödeme seçeneğinin devreye girmesine karar verildi. BES ile birlikte Otomatik Katılım Sistemi’ne dahil olan katılımcı sayısının 16 milyonun üzerinde olduğu tespit edildi. 18 yaş altındaki katılımcı sayısı ise Mayıs ayı verilerine göre 1 milyon 200 bine yaklaşmıştı. Vatandaşlar, çocuklarının doğumundan sonra BES fonuna katılımı için yoğun ilgi gösterdi. 2024 verilerine göre sıfır yaşta BES kaydı olan 102 bin çocuk bulunuyor. 18 yaş altı katılımcılar için devletin BES fonuna sağladığı katkı ise 20 milyon 55 milyon lirayı buldu.

Devlet güvencesi ile uzun vadeli yatırım

Bireysel Emeklilik Sistemi ve otomatik Katılım Sistemi’ne kayıtlı 16 milyon 400 bin vatandaşın bulunduğu açıklandı. Uzun vadeli yatırım yapmak isteyen vatandaşlara alternatif fon seçenekleri sunulan BES’te devlet katkısı dikkat çekiyor. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yüzde 30 oranında devlet katkısı sunulması tasarrufta bulunmak ve uzun vadeli yatırım yapmak isteyen vatandaşları cezbediyor. Türkiye ekonomisi açısından da uzun vadeli gelişim ve büyümenin anahtarı olarak görülen BES’e olan ilginin kısmı nakit çekişi ve temlik hakları uygulamasıyla daha fazla ilgi görmesi bekleniyor. Devlet güvencesiyle uzun vadeli yatırımda bulunmak isteyen vatandaşların ilk tercihi olan Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 2025 yılından itibaren katılımcı sayısında önemli bir yükseliş olacağı öngörülüyor.

BES’te kısmı çekiş düzenlenmesi

Dolar 28 Liralık Hareket Geliyor! Küçük Kıyamet İçin Tarih Verildi Dolar 28 Liralık Hareket Geliyor! Küçük Kıyamet İçin Tarih Verildi

Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcılarına 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren kısmı çekiş imkanı tanınmasına karar verildi. Buna göre BES katılımcıları birikimlerinin yüzde 50’sini nakit olarak kullanabilecek. Enflasyon ve faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle nakit ihtiyaçlarının artması BES’te değişiklik yapılmasına neden oldu. BES kısmı çekiş hakkının tanınması için katılımcının belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Farklı kategoriler altında nakit ihtiyaçları başvuru işlemlerinin yapılacağı açıklandı. Örneğin doğal afet yaşanması, konut alımı veya evlilik gibi faktörler kategoriler arasında yer alıyor. BES kısmi çekiş hakkından ilk aşamada 250 bin katılımcının yararlanabileceği açıklandı. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin ekonomik sürdürülebilirliği desteklemesi adına tüm katılımcılara kısmi nakit çekiş hakkı tanınmayacak. Sistemin temelinde yer alan tasarruf etme anlayışı korunacak. Sadece özel durumu bulunan katılımcılara kısmi çekiş hakkı verilecek.

BES kısmı çekiş hakkından kimler yararlanabilir?

1 Temmuz’dan itibaren Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olan katılımcılar kısmi çekiş hakkı için başvuru işlemlerinde bulunabilir. BES kısmi çekiş hakkından yararlanmak isteyen vatandaşların özel durumlarına göre kullanılacak nakit miktarı değişim göstermektedir. Doğal afetler nedeniyle nakit ihtiyacı bulunan katılımcılar için miktar sınırlaması bulunmamaktadır. Ayrıca, başvuru için herhangi bir kıstası yerine getirmeleri de gerekmez. BES’e kayıtlı doğal afet mağduru katılımcıları birikimlerinden istedikleri miktarı nakit olarak kullanabilir. Diğer katılımcıların ise Bireysel Emeklilik Sistemi’ne en az 5 yıldır kayıtlı olması şartı aranmaktadır. Ayrıca, aylık ödemelerinin asgari ücretin 5 katına denk olması şartı bulunmaktadır. BES sözleşmesinde yer alan taahhüt süresinin ise 3 yıllık dönemi kapsaması gerekmektedir.

BES kısmı çekiş ödeme işlemleri

Bireysel Emeklilik Sistemi üzerinden birikimlerinin yüzde 50’sine kadar kısmı çekiş hakkı tanınan katılımcılara ödemeleri hızlı şekilde yapılmaktadır. BES kısmı çekiş başvurusunun onaylanmasından sonraki ilk iş günü içerisinde ödemeler belirtilen hesaba yatırılır. 250 bin katılımcı ile sınırlı olan kısmı çekiş hakkı emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğini koruma anlayışına göre düzenlenmiştir. 2025 yılından itibaren kısmı çekiş ve temlik haklarından daha fazla katılımcının yararlanabilmesi için gerekli adımların atılacağı açıklanmıştır.