n

n

n Picasso: “Ben aramam, bulurum.”der. Çalışarak insan bir yerlere gelebilir fakat kendi özünde bir cevher yoksa onu bulmak, işlemek mümkün değildir.

n

n Kendi sahasında dünyaca ün sahibi, bütün insanlığın kabul ettiği değerler kolay bulunmuyor ve yetişmiyor.

n

n Bir bilim insanı, çalışarak buluş yapabilir. Binlerce deneyden sonra Edison gibi ışığı bulabilir. Ama taklit ederek, çalışarak insan bir çalgı çalabilir, şiir yazabilir fakat bütün insanlığın kabul ettiği çapta bir sanatçı olamaz. Bu sebepten: “Sanatçı olunmaz, doğulur” sözü söylenmiştir.

n

n Dünyadaki bütün kargaları biraraya getirsek, bülbül gibi ötebilir mi? Kargalar en az yüz sene yaşayabiliyor. Onun da kendine göre bir görevi var muhakkak. Demek ki değerli olan kolay elde edilemiyor. Bir Necip Fazıl KISAKÜREK, Nazım Hikmet RAN, Peyami SAFA, Yahya Kemal BEYATLI ve benzeri gibi şahsiyetler kolay yetişmiyor. Milli yüzücümüz Ersin Aydın, Mersin’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yüzerek gitmişti. Meğer günde on iki saat antrenman yapıyormuş. Büyük işler başarmak, zorlukların üstesinden gelmek çok kolay olmuyor. Alın teri ve göz nuru çok mühimdir.

n

n Bir sanatçı, kişiliği, şahsiyeti ile çığır açıyor, “Ben bunu yaptım” diyor. Zamanla onun ortaya koyduğu eserler bütün insanlığın malı oluyor. Bu sanatın her dalı için geçerlidir. Musikide bir Dede Efendi, bir Itri… Bu sebepten, çağımızda ülkeler sanatçılarıyla tanınıyor, kabul görüyor. Sanatçılar kendi ülkelerinin birer kültür elçisi gibi çalışıyor.

n

n Çocuklarımızın yeteneklerinin ortaya çıkması için yapılması gereken neyse, onu başarmalıyız. Çünkü günümüzde dünya insanlığına, birliğe, kardeşliğe çağıran ses kültürün, sanatın sesidir. Hepimiz millet olarak bu sese kulak vermeliyiz.

n