Evli şehitlerin anne ve babalarına tanınan haklarda yıllardır eşitsizlik ve ciddi bir ayrımcılık yapılmaktadır. Bu eşitsizliği, bu ayrımcılığı düzeltmeyenler, düzeltmek için çalışma başlatmayanlar evli şehitlerimizin anne ve babalarını görmezden gelenler ne acıdır ki, evli şehitlerin anne ve babalarını hem üzmeye ,hem de küstürmeye devam etmektedirler. Bunu laf olsun ,yapılanları görmezden gelelim diye söylemiyorum. Şehit yakınlarına tanınan haklar konusunda en çok mağdur edilenler evli şehitlerin anne babalarıdır. Bende bir şehit yakınıyım kulaktan dolma yalan,yanlış bilgilerle basit bir sorunu dillendirmiyorum. Evli şehitlerin annelerini rencide eden bir sorunu dilimin döndüğü kadar yıllardır tekrarlıyorum. Bunu yaparken rencide oluyor ,üzülüyoruz.

Şehit annesi olan şehit annemiz Bedriye Hamlı tam 31 yıldır "Evli şehitleri de bir anne doğurmadı mı? Ben şehit annesi değil miyim?" diye ülkeyi yönetenlerle birlikte herkese soruyor.Bir şehit annesinin bugüne kadar yasal bir düzenleme yapmayan ya da yapamayan muhataplarına böyle bir soruyu yöneltmesinden daha acı ne olabilir? Bir anne baba için canından daha değerli olan evladını vatanımız,milletimiz, bayrağımız ,kutsal değerlerimiz uğruna şehit vermiş tüm şehit annelerimizin baştacı yapılması gerekirken ;senin evladın (şehidin) bekardı ,senin evladın (şehidin)evliydi denilerek haklar konusunda ayrımcılık yapmak tüm şehitlerimizin kemiklerini sızlatmaktadır. Bunu kim kabul edebilir ?Hangi vicdan bu eşitsizlik karşısında tepki vermez?Bekar bir şehidimizin anne veya babası bir defaya mahsus ÖTV ödemeden otomobil alabilirken ,evli şehidimizin anne veya babasının ÖTV ödemeden otomobil alma hakkı hiçbir şekilde bulunmamaktadır .Hatta evli şehidin eşi ben ÖTV'siz otomobil alma hakkımı eşimin babasına veya annesine koşulsuz devrediyorum dese bile böyle bir hak evli şehidin anne veya babasını verilmiyor? Bu katılığı bu eşitsizliği ayrımcılığı bugüne kadar kimse neden düzeltmek için bir adım atmadı atmıyor? Evli şehidin anane ve babasına ÖTV'siz otomobil alma hakkı tanınsa bile ekonomik anlamda kaç şehit annesi veya babası bu hakkını kullanabilecektir? Buna birde şehit ailesinin ekonomi penceresinden bakalım. Çünkü evli şehitlerin anne veya babalarına ödenen şehit aylıkları gerçekten çok küçük rakamlar. Bir evin aylık kirasını bile ödeyebilecek bir rakam değil. Buna rağmen nedense devlet evli şehitlerin anne ve babalarını onure etmek ,onların gönüllerini almak için onlara bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'siz otomobil alma hakkını vermiyor. Birileri böyle bir düzenlemeyi evli şehitlerimizin anne veya babalarına yakıştıramıyor mu bunu bilmiyoruz. Sadece ÖTV'siz otomobil alma hakkından mahrum bırakılmıyorlar diğer taraftan evli şehitlerin anne ve babalarına TOKİ konutlarında öncelik tanınmadığı gibi faizsiz konut kredisi hakkı da verilmiyor. Devletimizin güçlü bir devlet olduğunu söyleyenler nedense konu evli şehitlerimizin anne ve babalarına maddi haklar tanınması noktasında hareketsiz kalmayı adaletli buluyorlar .Kim şehit anne ve babaları arasında ayrım yapıyorsa hakta kaldığını, şehit ailelerini son derece rencide edip üzdüğünü aklından çıkarmasın. Evli şehitlerin anne ve babalarına yeşil pasaport hakkının da vermediğini duymak canımızı acıtıyor. Eğer şehit bekarsa anne ,babaya yeşil pasaport alama hakkı tanınıyor. Bu eşitsizlik ve ayrımcılık değilse nedir? Evli şehitlerin anne ve babaları bu ayrımcılıkların tümünden rahatsız. Hiç kimse rahatsız değilse bile şehit annesi Bedriye Hamlı rahatsız .Evli şehitlerin madalya alma hakları da yok? Şehit yakınlarına verilen madalyaları en çok şehitlerimizi doğuran, emziren büyüten şehit annelerimiz hak etmektedir. Ne acıdır ki şehit evli ise anne ya da babaya madalya verilmiyor.

Şu unutulmamalı ki, her şehidi doğuran ve emziren bir annesi vardır. Şehit evlenince annelik yok hükmüne indirgenemez. Devlet mutlaka tüm şehit annelerine eşit haklar tanımalı ,ayrımcılığa neden olabilecek haklar tanımamalıdır. Bunları da en başta devletin şehit aileleri ile ilgili görevlendirdiği bir bakanlık olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı titizlikle takip etmeli öncelikle bu eşitsizlikle ilgili talepleri değerlendirmelidir. Ama şehit annemiz Bedriye Hamlı'nın sesini kim duyar bunu bilmiyoruz. Şehit annesi Bedriye Hamlı tekrar soruyor;"Evli şehitleri de bir anne doğurmadı mı?"