Akıcı kolay okunan bir kitap.. Atatürk, her yönüyle ele alınmış bu eserde.
Yazarı, Yılmaz Özdil, iddia ediyorum ki Mustafa Kemal'i hiç böyle okumadınız, diyor.
Kitabı yazmaya neden karar verdiğini ise," 2008 yılında yağmur gibi Cumhuriyete ve Atatürk'e dair kitaplar yazılmaya başlandı, çoğu sanki onu övüyormuş gibi, onu anlatıyormuş gibi yaparak kasıtlı, kötü niyetli , yalan ve iftiralarla dolu kitaplardı… Bir alternatif tarih yazmaya çalışıyorlardı..."dedi.Bu nedenle, 10 yıl araştırma yaptığını, iki bin civarında belge taradığın, yedi bin sayfa özet çıkartarak bu kitabı yazdığını belirtti.
Mustafa Kemal hakkında onun sağlığında sadece 3 tane biyografi yazıldığını vefatından sonra ise buna cesaret edilemediğini ve aleyhinde yazılmış iki kitap, (İngiliz gazeteci Grey Wolf (Bozkurt) ve Dr.Rıza Nur'un anları) olduğunu da buradan öğreniyoruz.
Kitapta Atatürk her yönüyle anlatılmaya çalışılmış .Ailesi, hayatına giren kadınlar, çalışmaları,…Ama, pek çok konu da yüzeysel geçilmiş. Verilen bilgiler için kaynak da belirtilmemiş!..
Mesela, üç kez kurşunla ve iki kez at yüzünden yaralandığını pek çok rahatsızlık geçirdiğini, hastanede yattığını, son hastalığının ise geç fark edildiğini de öğreniyoruz.…
Çiftliklerin ve İş Bankası'nın, Kurtuluş Savaşı'na destek olarak Uzak doğudan gönderilen bağışlardan artan 350 bin lira ile kurulduğunu da …
Latife ile ayrılması ve onun sessizliğini koruması çok kısa anlatılırken, sevdiği onca kadın hatırasına saygı göstermişken, kız kardeşi Makbule'nin kendisine vasiyetle bırakılmış mirasın dışında ölene kadar devletten, yetkililerden para istediğini, aldıklarıyla yetinmeyip nasıl bir açgözlülük sergilediğine şaşırıyorsunuz...
Kitabı okurken başka bir yazarın şu düşüncelerine bir kez daha hak verdim
Atatürk resim, heykel, büst değil; ruh, fikir ve düşüncedir:
'Bağımsızlık ve özgürlük benim karakterimdir .
Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir.
Hayatta en hakiki mürşit ilimdir .
Yurtta barış dünyada barış …'
Bunlar bir ülkeyi şaha kaldırırdı, niye olmadı?..