31 Ocak saat 19.19'da adaylığını açıklayan Erhan Usta dün de meydanlara çıktı. Erhan Usta'nın adaylığını duyuruş saati de halkın karşısına çıktığı yer de Samsun ve Türk tarihi açısından çok önemli sembolik değer taşıyor. Açıklama saati olan 19.19 aradaki nokta kaldırıldığında Mirliva Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'ya geçiş tarihidir. İlk mitingini yaptığı sembolik 'Tütün İskelesi' ise Samsun'da karaya ilk adımını attığı yerdir.
Siyasette semboller, imgeler ve algılar çok önemlidir. Erhan Usta yüzüncü yıldönümünü kutlayacağımız Milli Mücadele ve o mücadelenin Başkumandanı Mirliva Mustafa Kemal Paşa üzerinden veriyor mesajını. Nereye kadar ulaşır bilemem ama ben bu mesajı sadece Samsun'a verilmiş ya da verilmek istenen bir mesaj olarak algılamakta zorlanıyorum. Çok daha uzaklara ve Samsun'dan çok, tüm Türkiye'ye yöneltilmiş olarak düşünüyorum.
Dün meydana sadece Erhan Usta çıkmadı. Millet İttifakı'nın Samsun Büyükşehir adayı Hayati Tekin de oldukça geç açıklanan adaylığının ardından meydandaydı. Hayati Tekin meydanların, seçimlerin ve belediyelerin yabancısı değil. Geçmişinde Kutlukent ve Tekkeköy belediye başkanlıkları var. Şimdi gözü Samsun'un tamamında, O artık Samsun'un tamamına damga vurmak istiyor.
Erhan Usta ve Hayati Tekin'in meydanlara çıkmasıyla Samsun Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi Türkiye'de çok az örneği görülecek olan bir çeşitlilik kazandı. Artık ikili bir yarış ve yüzde elli artı bir barajı söz konusu değil, daha az oyla seçim almak mümkün. Ama ne olursa olsun kazanma iddiasını taşıyan adayın en yüzde otuz dört oy alması şart. Bu da üç yüz bin civarında bir oy demektir.
28 Haziran 2018 genel seçim sonuçlarına göre bu kentte Cumhur İttifakının yaklaşık beş yüz otuz, Millet İttifakının da iki yüz kırk bin civarında oyu var. Millet İttifakının kazanması Cumhur İttifakının yaklaşık yüz elli bin oy kaybını şart kılıyor. Erhan Usta'nın kazanması için bu da yetmez, Cumhur İttifakının iki yüz, iki yüz elli bin kaybına ilave Millet İttifakı'nın da yüz binin üzerinde oy kaybetmesi gerekir.
Karmaşık bir hesap! Gerçekleşebilir mi? Niye gerçekleşmesin? Siyasettir bu. Dokuzuncu Ordu ve Mülhakatı Müfettişi Mirliva Mustafa Kemal Paşa ve maiyet erkanının Samsun'a ayak bastığı günkü şartlar çok daha zordu. Ancak Mustafa Kemal Paşa Samsun'a çıktığı gün, Ondan yüz yıl sonra sembolik Tütün İskelesi'nde halkla buluşan Erhan Usta'dan bir konuda çok daha şanslıydı. Yanında cepheden cepheye koşmuş, ölümle sınanmış müthiş bir kurmay kadro vardı.
Erhan Usta, sadece Mustafa Demir ve Hayati Tekin'le değil, on yedi ilçedeki otuz dört ilçe belediye başkanı ve altı yedi yüz belediye meclis üyesine karşı tek başına vuruşacak. Tarih kalabalıklara meydan okuyan yalnız kahramanların zaferine de tanıklık eder. Çok seyrek olsa da…