Memur ve emekli maaşı alan milyonlarca kişi 3 Temmuz’u bekliyor. Artık zam oranlarında son viraja girildi. Heyecanla beklenen maaş zammı için sadece günler kaldı. Peki Temmuz’da memur ve emekliye ne kadar zam gelecek? Zam oranları yüzde kaç olacak? Milyonları ilgilendiren açıklama ve zam formülleri ortaya çıktı. İşte emekli ve memur zammı için beklenen 3 formül ve yeni zamlı maaşlar…

Milyonlarca memur ve emekli, Temmuz zammı için geri sayıma başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Merkez Bankası'nın anketlerine göre şekillenen enflasyon tahminleri, zam oranlarının belirlenmesinde kritik rol oynayacak. SGK uzmanları son veriler üzerinden memur ve emekli maaş zamlarını değerlendirdi. İşte Temmuz’da beklenen zam oranları…

Emekliye Akşam Müjdesi! Devlet 13300 TL Destek Ödemesi Verecek! Cumhurbaşkanı Onayladı Emekliye Akşam Müjdesi! Devlet 13300 TL Destek Ödemesi Verecek! Cumhurbaşkanı Onayladı

ENFLASYON BEKLENTİLERİ VE MAAŞ ZAMLARI

Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki ankete göre küçük bir değişiklik göstererek yüzde 43,52'ye indi. Mayıs ayında kesinleşen enflasyon verisi %22,72 olarak belirlendi. Haziran ayının enflasyon tahmini ise %2,52. Bu verilere göre, 2024'ün ilk yarısındaki toplam enflasyonun %25,81 olması bekleniyor. Bu oran, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için maaş artışını belirleyecek.

MEMURLAR İÇİN ZAM ORANLARI

Memur ve memur emeklilerine yapılan zam, kamu sendikaları ile Çalışma Bakanlığı arasındaki toplu sözleşmelerle belirleniyor. 2024 için planlanan %15'lik ilk yarı zammına ek olarak, eğer enflasyon %25,81 çıkarsa, memurlar ve memur emeklileri %20,34 oranında bir maaş farkı alacak.

REFAH PAYI TARTIŞMALARI

Hükümet yetkilileri, refah payı konusunda çeşitli formüller üzerinde duruyor. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz'a göre, kamuoyunda %5, %10 ve %15'lik refah payı rakamları konuşulmakta. En güçlü beklenti ise %5'lik bir refah payı. Bu durumda, SSK ve Bağ-Kur emeklileri %30,81 oranında zam alabilir. Memur emeklileri için ise bu oranın %25,81 artı refah payıyla eşitleneceği öngörülüyor.

KÖK MAAŞLARA YAPILACAK DÜZENLEMELER

Emin Yılmaz, kök maaşların düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor, özellikle 8.000 TL'nin altında kalan kök maaşlar için hissedilir bir artışın gerekli olduğunu vurguluyor. 2000 yılı öncesi uygulanan intibak yasası ile yapılan düzenlemelerin, 2000 yılı sonrası için de uygulanması gerektiğini ifade ediyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI TAHMİNİ

Kamuoyunda, kök maaşların 10.000 TL'ye çıkarılması ve ardından enflasyon farkının uygulanması yönünde beklentiler var. Yılmaz, en düşük emekli maaşının 12.500 TL ile 15.000 TL arasında bir seviyeye çıkabileceğini tahmin ediyor.