Memurlar, sözleşmeliler ve memur emeklileri, Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanacağı yarını sabırsızlıkla bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon verilerini 3 Temmuz'da saat 10.00'da kamuoyuna duyuracak.

TOKİ’den Ayda 7000 TL Taksitle 3+1 Ev! Kiradan Kurtaran Fırsat Başladı TOKİ’den Ayda 7000 TL Taksitle 3+1 Ev! Kiradan Kurtaran Fırsat Başladı

ENFLASYON VERİLERİ VE ZAM ORANLARI

Enflasyon Verileri: TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mayıs ayında yüzde 3,37 yükseldi. Ocak-Mayıs döneminde tüketici fiyatlarında yüzde 22,72'lik bir artış yaşandı. Bu artış, maaşlara yapılan yüzde 15'lik zam oranını aşarak enflasyon farkı verilmesi gerekliliğini ortaya koydu.

Memur Maaşlarına Zam: Memurlara toplu sözleşme gereği, Temmuz ayında yüzde 10 zam verilecek. Buna ek olarak enflasyon farkı da maaşlara yansıtılacak. Toplu sözleşme gereğince, enflasyon farkı 6 aylık dilimler halinde hesaplanıyor. Geçen yılın ikinci 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 37,57 olarak gerçekleşmişti ve kamu görevlileriyle memur emeklilerinin maaşlarında Ocak 2024'ten itibaren toplamda yüzde 49,25 iyileştirme yapılmıştı.

1 Temmuz’da Başlıyor! Milyonlarca Kişi İçin Zorunlu Oldu

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ

Enflasyon Oranında Zam: SSK ve Bağ-Kur emeklileri de yılın ilk 6 aylık enflasyon oranında zam alacak. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistlerin tahminine göre, Haziran ayında TÜFE yüzde 2,28 artacak. Bu durumda, yılın ilk 6 ayındaki enflasyon oranının yüzde 25,81'e ulaşması bekleniyor.

Emekli Maaşlarına Zam: Şu anda en düşük emekli maaşı 10 bin TL. Bir SSK emeklisinin kök maaşı 8 bin lira ise yüzde 25,81 zam uygulandığında maaşı 10 bin 065 lira olacak. Ancak kök maaşı 7 bin lira olan bir emekli yüzde 25,81 zamla 8 bin 806 lira alacak ve bu miktar 10 bin liranın altında kaldığı için yine 10 bin lira ödeme yapılacak.

KRİTİK TARİHLER

1-5 Temmuz: Memur emeklilerine maaş ödemesi, ay içinde zam farkı

3 Temmuz: Zam oranlarının belli olması

17-26 Temmuz: SSK emeklilerine zamlı maaş ödemesi

25-28 Temmuz: Bağ-Kur emeklilerine zamlı maaş ödemesi

Milyonlarca memur ve emekli, yarın açıklanacak enflasyon verileriyle birlikte maaşlarına yapılacak zam oranlarını öğrenmeyi bekliyor. TÜİK'in açıklayacağı verilerle birlikte, SSK, Bağ-Kur ve memur maaşlarındaki artış oranları netleşecek ve Temmuz ayında zamlı maaşlar hesaplara yatacak. Bu süreçte, en düşük emekli maaşlarının 10 bin lira seviyesinde sabit kalacağı, kök maaşların ise güncellenen enflasyon oranlarına göre artacağı belirtiliyor.