Samsun Asri Mezarlıkta bulunan Samsun Belediyesi tarafından 1955 yılında yaptırılmış olan ve zaman zaman onarılan şehitler anıtının dış kaplamasında mevsimsel hava şartları nedeniyle dökülmeler olduğu için Ağustos 2020 'de bir firmaya ihale edilerek yeniden bakıma alınmıştı. Söz konusu şehitler anıtı kısa bir sürede yeniden restore edilerek yaklaşık 3,5 ay önce onarımı tamamlandığı halde anıtın kaidesinde bulunan bayrak ve yazılar nedense bir türlü kaidedeki yerine konulmadı. Acaba farklı bir tasarım mı yapılıyor ki, bu kadar zamanda anıtın kaidesinde bulunan Türk bayrağı ve yazılar tamamlanamadı? Farklı bir tasarımda yapılıyor olsa bile bu iş için süre bu kadar uzun olmamalıydı.
Samsun Asri Mezarlık içerisinde bulunan şehitler anıtı asri mezarlığa ziyaret için gelenlerin dikkatini çeken adeta sembol bir anıttır. Bir an önce eski haline getirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Gecikmenin nedenini bilmiyoruz ama restorasyon sonrasında geçen 3,5 ay gibi bir sürenin bu iş için çok uzun olduğunu düşünüyoruz. Restorasyonu ve onarımı yapan firmanın anıtın kaidesindeki Türk bayrağını ve yazıları da aynı yere yazması gerekmez miydi ? Anıtın kaidesindeki bayrak ve yazılar unutulmuş olabilir mi? Bunu biz bilmiyoruz. Bir an önce anıtın eski görünümüne kavuşturulmasını ,kavuşmasını bekliyoruz. Çünkü şehitlik anıtı bu haliyle taş yığınından başka bir şey değil. Eğer anıtın restorasyonunda bizim bilmediğimiz ve göremediğimiz bir eksik var ise bu eksiklerinde tamamlanarak eski haline getirilmesi yerinde olur. Madem ki bu anıt için Samsun Büyükşehir Belediyesi bir bedel ödedi ,bunun karşılığını da tam olarak almalıdır. Anıt bu eksik haliyle şehitlerimizin anısına yakışmıyor ve görsel olarak güzel durmuyor.
Kimse kimseye bedava bir iş yapmıyor da neden bazı şeyler hep böyle eksik ve yarım bırakılıyor ,bunu anlayabilmiş değilim. Eskiden olduğu gibi şehitler anıtı kaidesindeki Türk bayrağı ve İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un dizeleriyle çok daha anlamlı olacaktır. Anıtın kaidesinde iki plaket var ki onlardan birisinde ; Mustafa Kemal Paşa'nın 1919'da Milli Mücadeleyi başlatmak üzere Samsun'a Bandırma Vapur'u ile geldiklerinde beraberinde bulunan 18 silah arkadaşlarının isimlerinin yazılı olduğu, diğerinde ise Dumlupınar Denizaltı Gemisi Şehitleri (04 Nisan 1953) isimleri yazılı olduğunu atlamıyor ve unutmuyoruz. Bu eksikliklerin bir an önce tamamlanmasını hem bir Samsunlu, hem de bir şehit yakını olarak talep ediyorum. Unutmayalım ki, şehitlerimize çok şey borçluyuz.